Bănci și Asigurări

Negritoiu, ING: Scaderea veniturilor va aduce recesiune

Negritoiu, ING: Scaderea veniturilor va aduce recesiune

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania: De data aceasta BNR a inteles lectia si a intrat cu cursul sub nivelul tintit de speculatori. In fiecare zi se fac si speculatii, insa partea buna este ca speculatorii aduc si lichiditate. Daca ar fi procedat la fel si in octombrie, lasand cursul sa creasca, situatia ar fi fost mult mai buna astazi, pentru ca am fi avut o piata functionala, nu sparta in trei.

17.02.2009, 00:00 37

Recesiunea va veni din disparitia unor surse de venit cauzata de concedieri, din erodarea salariilor sub efectul deprecierii leului si al inflatiei, din oprirea majorarilor salariale cu care se obisnuise piata si din reducerea lichiditatilor oferite de banci, afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.

Toate acestea ar urma sa provoace contractia consumului intern.
"Recesiunea in Romania va fi generata mai ales de contractia consumului exprimat prin cererea de bunuri de consum si de imobiliare, adica exact componentele care au inflamat cresterea economica din ultimii ani. Disparand aceste elemente ale cererii, ai o contractie economica serioasa."
Guvernul si BNR mizeaza insa pe o crestere de peste 2% din PIB, considerand ca Romania nu este la fel de vulnerabila ca alte state din regiune la declinul economiilor din Europa de Vest.
"Cred ca este mai sanatos sa pui raul inainte. Ca banca, ne uitam pe piata si ne intrebam: de unde poate veni cresterea? Vedem cum se aduna problemele in industria auto, a materialelor de constructii, in metalurgie. Mai pot creste usor doar unele servicii, precum telecomunicatiile, care pot cel putin sa se mentina, si industria alimentara", sustine Negritoiu.
Bancherul afirma ca motorul reluarii cresterii economice ar putea fi reprezentat de cheltuielile guvernamentale si de exporturi, insa crede ca este improbabil ca acestea sa functioneze.
"Cheltuielile publice vor fi limitate de grija deficitului bugetar si de distorsiunile structurale din buget, cu alocari mari pentru salarii care nu pot fi corectate, in timp ce finantarea proiectelor de infrastructura va fi foarte scumpa. De cealalta parte, exporturile depind de cererea de pe pietele din Vest, care nu-si vor reveni in 2009. Intr-adevar, au o pondere de doar 30% in PIB, insa cred ca este importanta."
In privinta dinamicii creditului, el estimeaza ca aceasta se va alinia la ritmul de crestere al PIB.
"Deocamdata nu vedem recesiunea din economia reala, o vedem doar pe cea din sectorul financiar. Efectele se vor escalada insa in economie, iar cei care au beneficiat cel mai mult si de consumul puternic si de finantarea ieftina vor fi cei mai afectati."
In acest context de criza, Negritoiu sustine ca Banca Nationala si-a schimbat obiectivul, trecand la tintirea cursului de schimb pentru a asigura stabilitatea financiara si a ajuta in acelasi timp la finantarea deficitului bugetar. El apreciaza insa maniera in care BNR a actionat pe piata valutara in ultima perioada, cand leul s-a depreciat pana la un nivel de peste 4,3 lei pentru un euro.
"Acum au procedat mult mai delicat si profesionist decat in octombrie 2008. Abordarea in forta de anul trecut a izgonit investitorii, a dezorganizat piata si a marit costul banilor, atacurile la adresa bancilor lansate in fata unui public neavizat fiind nedrepte. De data aceasta au inteles lectia si au intrat cu cursul sub nivelul tintit de speculatori. In fiecare zi se fac si speculatii, insa partea buna este ca speculatorii aduc si lichiditate. Daca ar fi procedat la fel si in octombrie, lasand cursul sa creasca, situatia ar fi fost mult mai buna astazi, pentru ca am fi avut o piata functionala, nu sparta in trei."
Bancherul considera ca Banca Nationala nu prea mai are ce face pentru deblocarea pietei, pentru ca nu accepta nici cresterea preturilor, nici riscul ca actiunile sale sa ia o intorsatura nedorita.
"Ar putea reduce rezervele minime obligatorii, dar ar face-o doar cu conditia ca bancile sa nu faca tranzactii speculative pe leu si euro cu banii respectivi, dar n-ai cum sa controlezi asa ceva. O banca lucreaza pe principiul alocarii resurselor in conditiile cele mai eficiente. Nu putem dirija resursele cum vrem. Din rezerva valutara nu poate vinde pentru a aduce lei pe piata. Ar putea in schimb sa faca swap-uri, luand euro ca sa dea lei, insa Bancii Nationale nu-i plac derivativele pentru ca introduc o necunoscuta, in conditiile in care vrea sa stie tot. Asa ca recurge la carpeli, impingand problemele pe mai tarziu pentru ca apoi sa le arunce in spatele crizei. S-ar putea sa aiba noroc, dar eu cred ca situatia se va inrautati."
Negritoiu sustine ca BNR a tot luat masuri "contra valului": a lasat leul sa se aprecieze cand ar fi trebuit sa se deprecieze pentru sustinerea exporturilor, l-a depreciat cand pentru exportatori nu mai conta pentru ca deja nu mai aveau piata, au relaxat dobanda cand altii o urcau, apoi au crescut-o cand altii o reduceau. "Scaderea recenta a dobanzii de politica monetara de la 10,25% la 10% este doar pentru public."
BNR a explicat dupa ultima sedinta de politica monetara ca este in continuare preocupata de presiunile inflationiste. De asemenea, banca centrala se teme ca o eventuala eliberare a rezervelor minime ar fi folosita de unii jucatori pentru rambursarea unor linii de credit de la bancile-mama.
"Orice decizie are un pret. Daca tii cursul, cresc dobanzile", spune Negritoiu.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO