Bănci și Asigurări

Negriţoiu, noul şef al ASF. „Să punem capăt lăcomiei“, a spus el, dar nu şi-a asumat cu cât şi când vor fi reduse salariile astronomice de la ASF

Preşedintele ING Bank, Mişu Negriţoiu (foto stânga), a fost audiat ieri pentru funcţia de preşedinte al ASF de comisiile de buget şi economice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, alături de fostul prim-ministru Victor Ciorbea (foto dreapta), care a fost audiat pentru funcţia de membru neexecutiv al ASF

Preşedintele ING Bank, Mişu Negriţoiu (foto stânga), a fost audiat ieri pentru funcţia de preşedinte al ASF de comisiile de buget şi economice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, alături de fostul prim-ministru Victor Ciorbea (foto dreapta), care a fost audiat pentru funcţia de membru neexecutiv al ASF

Autor: Roxana Pricop

01.04.2014, 00:08 1571

Mişu Negriţoiu, preşedinteleING Bank, a fost validat fără emoţii de comisiile de specialitate de la Senat şi Camera Deputaţilor în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Obiectivul declarat al viitorului şef este să transforme ASF dintr-o instituţie dâmboviţeană într-una europeană, în care românii şi pieţele financiare să aibă încredere. Fostul prim-ministru Victor Ciorbea a fost validat ca membru neexecutiv.

WikiZF: Profilul companiei ING Bank

Patruzeci de minute au fost suficiente pentru cei 50 de senatori şi deputaţi prezenţi ieri după-amiază în sala Con­­stantin Stere din clă­direa Senatului pentru a se convinge că Mişu Negriţoiu este cel mai bun candi­dat, de altfel singurul, pentru funcţia de preşe­dinte al Autorităţii de Supra­ve­ghere Financiară. Instituţia trece prin­tr-o criză de credibilitate după ce fostul pre­şedinte Dan Radu Ruşanu a fost arestat în dosarul Carpatica Asigurări, alături de un fost membru neexecutiv din Consiliul ASF – Marian Mîrzac. Ca o ironie a sorţii, printre candidaţii pentru postul de membru neexecutiv s-a numărat Victor Ciorbea, fost prim-mi­­nistru la finalul anilor ‘90, cu care Negriţoiu s-a întâlnit în cadrul unei vizite în 1997 când lucra la ING Bank.

La ora 15.00, Mişu Negriţoiu a ve­nit în­crezător la audierile de la Senat şi a spus că nu are emoţii. Lucrările co­mi­si­ilor au început la 15.20. Negriţoiu a în­ce­put prin a-şi prezenta pe scurt expe­rien­ţa. „Mă recomandă şi mă califică pen­tru acest post experienţa pe care o am în con­strucţia instituţională. Am lucrat în administraţia publică la începutul anilor ‘90, am fost consilier pre­zi­denţial, apoi am lucrat în sectorul privat timp de 17 ani pentru ING Bank. Îmi place proiectul ASF, este un proiect al ţării şi vreau să îl dezvolt“, a spus Ne­griţoiu în deschiderea audierilor.

După scurt timp au urmat între­bă­rile, cele mai incisive fiind cele adresate de deputatul PDL Andreea  Paul. De­pu­ta­tul l-a întrebat pe preşedintele ING Bank cum va modifica politica salarială de la ASF, având în vedere că omologul polonez câştigă 3.500 de euro deşi supraveghează o piaţă mult mai mare decât cea aflată în subordinea ASF, al cărui şef a fost anul trecut remunerat cu salariu de 14.000 de euro. Negriţoiu a răspuns că nu salariile sunt cea mai mare problemă a ASF, ci întreg bugetul de cheltuieli. El a evitat să se pronunţe declarând că are nevoie de un răgaz de trei până la şase luni în care să vadă exact care este situaţia la ASF, adăugând că orice modifcări la ASF se vor face în funcţie de performanţele şi competenţele angajaţilor.

„Trebuie să punem capăt lăcomiei, dar orice modificare trebuie să ia în calcul competenţele profesionale“, a spus Negriţoiu. „Instituţia trebuie re­clă­dită şi reprofesionalizată. M-am an­ga­jat la asta şi sunt hotărât s-o fac. Tre­buie să am un răgaz de timp. Desigur că trebuie reconstruită şi imaginea (...) ASF este poate cea mai dâmbovi­ţea­nă instituţie din România azi. Noi tre­buie s-o facem o instituţie europeană.“

Tirul de întrebări a continuat, viito­rul şef al ASF fiind rugat de An­dreea Paul să răspundă dacă a colabo­rat cu Securitatea, dacă a demisionat din funcţia de director executiv al ING Bank în 2012 din cauza dosarului Iran şi dacă a avut legături în acest dosar. El a răspuns că nu a colaborat cu Securita­tea şi a negat vreo implicare în dosarul Iran, arătând că singura operaţiune de­ru­lată prin România s-a realizat înainte de mandatul său, iar, mai mult, el a fost însărcinat să verifice aceste lucruri.

„În România a fost un caz care n-a existat pe timpul mandatului meu, nu l-am procesat. Greşeala este a celui care a făcut acreditivul, că nu a întrebat de zece ori cine este destinatarul final. N-am avut nicio legătură (...) Că înţele­ge­rea a fost în timpul manda­tu­lui meu, asta aşa este. Eu n-am cu­noştinţă să fi fost ci­ne­va sancţionat din ING (...) Şi am mai citit de FBI. Ce să aibă FBI, mi se pare o glu­mă, eventual CIA?“, a adăugat Negriţoiu.

În ceea ce priveşte situaţia moşte­nită din sectorul asigurărilor, Negriţoiu a afirmat că în asigurări trebuie „sto­pa­tă hemoragia“ şi probabil va fi nevoie de norme noi.

„Dosarele DNA pot să fie o bu­nă lecţie. Trebuie să învăţăm din gre­şeli, dar nu înseamnă că acum vom face numai poliţie. Sunt multe feluri în care angajaţii sunt motivaţi (...) ASF trebuia să-şi facă treaba înaintea DNA“, a mai spus Negriţoiu.

După sesiunea de întrebări, în jurul orei 16.00 senatorii şi deputaţii au supus la vot candidatura preşedin­telui ING Bank. Rezultatul a fost de 44 voturi pen­tru, două voturi împotrivă şi trei abţineri.

Victor Ciorbea, validat ca membru neexecutiv deşi nu a lucrat în sectorul financiar

A urmat apoi audierea candidaţilor pentru funcţia de membru neexecutivă, vacantă de două luni după arestarea lui Marian Mîrzac. S-au înscris mai multe persoane însă doar patru candidaturi au fost valide. Audierile au început cu can­di­da­tura lui Victor Ciorbea, senator PNL şi fost premier din 1996 până în 1998. El a spus că îl recomandă pentru acest post experienţa didactică, faptul că a fost procuror, dar şi că a gestionat patrimoniul sindicatelor.

Deputatul PDL Andreea Paul l-a întrebat pe Ciorbea ce anume îl re­co­­man­dă pentru a face parte din Con­si­liul ASF, în condiţiile în care nu deţine ex­pe­rienţa necesară prevăzută în Legea ASF, respectiv „o experienţă pro­­fesio­na­lă în domeniul financiar, al in­sti­­tu­ţi­ilor de credit şi/sau al institu­ţi­ilor fi­nan­cia­re nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor“.

Fostul premier a susţinut că a fost sin­gurul şef de promoţie „cu zece pe li­nie“ în 45 de ani de comunism la fa­cul­tă­ţile de drept şi de ştiinţe so­ciale fă­ră să fie membru de partid.

Cu toate acestea, Vic­tor Ciorbea a obţinut ma­jo­ri­ta­tea de voturi (49 de voturi pentru) chiar dacă pentru acelaşi post au mai candidat persoane cu expe­rien­ţă pe pieţele financiare, aşa cum este Adrian Mitroi, ana­list financiar cer­ti­ficat (CFA), di­rector financiar la Nexte Bank, pro­fe­sor la ASE, cu peste 15 de ani de ex­pe­rienţă în sectorul investi­ţi­ilor şi sistemul bancar.

Însă senatorii şi deputaţii nu au mai avut răbdare să voteze şi pentru restul de candidaţi; unii dintre aceştia s-au ri­di­cat şi au plecat din sală după ce a fost anunţat rezultatul votului obţinut de Victor Ciorbea. Azi în plenul parla­men­tu­lui are loc validarea celor doi în func­ţie, vot care se anunţă mai mult o formalitate.

Ce obiective şi-a asumat viitorul preşedinte al ASF

În timpul audierilor de ieri de la comisiile de buget şi economice de la Senat şi Camera Deputaţilor, Mişu Negriţoiu a făcut publice care vor fi priorităţile mandatului:

n Instituţia trebuie reclădită şi reprofesionalizată. M-am angajat la asta şi sunt hotărât s-o fac. Trebuie să am un răgaz de timp, de trei-şase luni. Desigur că trebuie reconstruită şi imaginea.

n Am în plan să fac o restructurare a instituţiei, să pornesc de la bază. Dacă există angajaţi care nu performează, atunci ei nu se vor mai găsi în instituţie. Mă interesează reducerea cheltuielilor pe care le are ASF, reducerea cheltuielilor cu salariile.

n Execuţia şi aplicarea legii trebuie îmbunătăţite, legea este bună aşa cum este. Şi din lipsă de supraveghere şi de control s-au întâmplat cazurile la care am asistat.

n Pe pieţele financiare s-a terminat epoca în care se fac bani uşori. Acum dacă cineva face bani prin nerespectarea legii trebuie să dispară.

n Intermediarii de pe pieţele financiare trebuie reprofesionalizaţi.

n Sunt peste 10 milioane de români care au legătură indirectă cu ASF, chiar şi doar printr-o poliţă RCA. ASF trebuie să fie o instituţie credibilă şi să se implice în educaţia investiţională.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO