Bănci și Asigurări

Negriţoiu, ING: Politica monetară e ca hipertensiunea. Nu doare, dar poate conduce la deces. Leii băltesc în piaţă în loc să ajute la creşterea economică

Foto Silviu Matei

Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România: Politica monetară şi politica creditului nu lovesc imediat, puţini le percep, sunt precum hipertensiunea arterială - nu te doare, dar poate conduce la deces subit.

Autor: Voican Razvan

12.07.2011, 00:08 4487

BNR tot vorbeşte despre descurajarea creditului în euro după cel-a lăsat să ajungă dominant, dar nu încurajează concret folosirealeilor în economie, nu reduce rezervele minime la lei, programulguvernamental Prima casă nu este exclusiv în lei şi se emit preapuţine titluri pe termen lung în lei, dobânda de referinţă şidobânzile de pe piaţă se bat cap în cap, afirmă Mişu Negriţoiu,directorul general al ING Bank România.

"Avem o mare problemă cu creditul în euro, dar BNR este foartenehotărâtă. Nimeni nu discută despre faptul că adoptarea eurodevine o fata morgana, însă tocmai creditul în euro creşte maideparte şi ne legăm pe 20-25 de ani de nişte dobânzi asupra căroranu avem niciun control şi vrând-nevrând trebuie să ţinem cursulstabil. Trebuie să se înceapă ceva concret pentru stimulareacreditului în lei, al cărui cost îl putem controla de bine de rău,trebuie stimulată economisirea în lei, trebuie o politică proactivăprin care să fie format un alt trend - populaţia să economisească,firmele să investească."

Bancherul susţine că din cauza inconsecvenţei de un deceniu apoliticii monetare, BNR nu poate acţiona pentru încurajareacreşterii economice, ci doar pentru protejarea portofoliului decredite în euro ale populaţiei şi ale companiilor. El consideră căpolitica monetară a devenit o vulnerabilitate mai mare chiar decâtpolitica fiscală, care s-a corectat foarte mult în ultimii doiani.

"Politica monetară şi politica creditului nu lovesc imediat,puţini le percep, sunt precum hipertensiunea arterială - nu tedoare, dar poate conduce la deces subit. În timp ce politicafiscală şi bugetară a fost foarte bine implementată în ultimii doiani, România este astăzi în impas din cauza inconsecvenţei de undeceniu a politicii monetare, a pasivităţii care s-a manifestat şiîn perioada de boom economic, şi în criză, când de fapt era nevoiede mai multă acţiune." În opinia lui Mişu Negriţoiu, România aajuns să aibă de facto o economie de euro, suportând însă doarobligaţia de a ţine cursul stabil şi de a nu putea deprecia leul lanevoie, nu şi beneficiile de a fi membru al clubului euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO