Bănci și Asigurări

Nextebank şi-a dublat pierderile anul trecut, la 89 milioane de lei. Creditarea s-a redus cu 18%

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Ciprian Botea

09.04.2014, 00:05 579

Nextebank, o bancă de talie mică deţinută de grupul maghiar MKB, a raportat anul trecut pierderi de 89 milioane de lei (20 mil. euro), cu 85% peste nivelul din 2012, pe fondul scăderii veniturilor din dobânzi şi comisioane şi al creşterii cheltuielilor cu provizioanele de risc.

„Abilitatea băncii de a genera profit în 2013 a fost limitată de temporizarea activităţii de acordare de noi credite. Principala preocupare în 2013 a fost menţinerea nivelului existent al afacerilor, în ciuda restructurării băncii şi a închiderilor de unităţi. (...) Rezultatele financiare au fost limitate şi de creşterea creditelor neperformante şi a provizioanelor“, potrivit raportului anual al administratorilor băncii.

Nextebank a ajuns la finalul anului trecut la un stoc al provizioanelor constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante de 265 milioane de lei, cu echivalentul a 46 milioane de lei peste nivelul din  luna decembrie 2012. Creditele neperformante au ajuns la 60% din stocul total, în creştere cu zece puncte procentuale faţă de anul anterior. Soldul creditelor brute a continuat să se reducă şi a ajuns la 122 mil. lei în decembrie. Scăderea este de 18% faţă de finalul anului 2012. Subţierea stocului de credite a afectat nivelul veniturilor din dobânzi, care a ajuns la 50 mil. lei, faţă de 67 milioane de lei în urmă cu un an.

Depozitele au scăzut, de asemenea, până la 202 mil. lei. Declinul faţă de anul anterior este de 24% şi a fost generat în principal de reducere drastică a reţelei teritoriale. Banca a încheiat anul trecut cu o reţea de 24 de sucursale şi agenţii, faţă de 47 de unităţi teritoriale în decembrie 2012.

„Ca o consecinţă a închiderii de unităţi, numărul de clienţi şi de depozite s-a diminuat“, potrivit raportului anual al administratorilor. Numărul total de clienţi a scăzut cu 19% pe parcursul anului trecut, până la 62.357. Nextebank şi-a redus anul trecut expunerea pe segmentul corporate, ca parte a strategiei grupului MKB de a se repoziţiona către retail. Odată cu restructurarea reţelei teritoariale, numărul de angajaţi s-a redus de la 595 la 380 de persoane. Banca a reuşit astfel să-şi reducă costurile cu forţa de muncă cu peste 10%. Cheltu­ielile operaţionale totale au crescut însă cu aproape 30 milioane de lei, la 118 mil. lei.

Ungurii de la MKB au ajuns la finalul anului trecut la un acord cu un fond administrat de Axxess Capital pentru vânzarea Nextebank. Tranzacţia nu are însă deocamdată avizul BNR, astfel că MKB este în continuare acţionar. Grupul maghiar a aprobat la începutul acestui an majorarea capitalului Nextebank cu 183 mil. lei.

Până la finalizarea tranzacţiei, ungurii au numit la Nextebank un preşedinte interimar – Ferenc Muller, membru în consiliul de administraţie al băncii. Muller îl înlocuieşte pe Dan Sandu, bancherul care s-a ocupat de restructurarea dură a Nextebank din ultimii ani. Sandu a preluat de anul acesta o poziţie de vicepreşedinte în cadrul Volksbank.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO