Analiza sistemului bancar

Nicolae Cinteză, BNR: Ce rost are ca băncile să facă profit dacă nu-şi recunosc problemele?

8 iul 2014 Autor: Razvan Voican

BNR stimulează băncile să recunoască situaţiile în care nu mai au şanse rezonabile de recuperare a expunerilor, dar deciziile efective de curăţare a bilanţurilor le aparţin bancherilor care altminteri sunt chemaţi prin reglementări să calculeze deprecierile conform standardelor, afirmă Nicolae Cinteză, direc­to­rul Direcţiei Supra­veghere din BNR.

„Mai spun o dată: este timpul să aibă cu­rajul să-şi asume neper­for­manţa, pe bază de judecată profesională co­rectă în care se re­nunţă la iluzia că din­tr-un colateral de 100 la executare se recupe­rea­ză tot 100. Încă sunt eva­luări de colateral exage­rate, dar nu vom lăsa lucrurile aşa şi vom cere un nou audit pe noul standard. Nu are rost să ne lău­dăm cu o solvabili­ta­te ma­re şi să avem bănci cu profit atât timp cât nu re­cunoaştem pro­ble­me­le aşa cum sunt“, spu­ne şeful Supra­vegherii.

Sistemul bancar ar putea reintra pe pierde­re la sfârşitul acestui an în urma efortului de curăţenie a bilanţurilor de neperformante.

O zonă sensibilă o constituite creditele cu restanţe de peste un an la care nu s-au iniţiat acţiuni de recuperare şi cele către companii în insolvenţă.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate declaraţiile lui Nicolae Cinteză despre: 

 metodologia de provi­zionare, recomandările făcute băncilor 

opti­mismul prea mare arătat de bancheri în privinţa capacităţii de a recupera expunerea neper­formantă prin valorificarea colateralului

 responsabilitatea auditorilor în cazul creditelor cu restanţe de peste un an

- recomandarea BNR privind expunerile pe clienţi intraţi în insolvenţă

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.07.2014

 
Cuvinte cheie:
Nicolae Cinteza
, BNR
, sistem bancar
, banci
, profit
, expuneri
, bancheri
, reglementari
, actiuni
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide