Bănci și Asigurări

Patru scenarii posibile pentru salariaţi şi angajatori după trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului. Cât plăteşte o companie în plus şi cât câştigă sau pierde un angajat după schimbările fiscale?

Patru scenarii posibile pentru salariaţi şi angajatori...

Autor: Ştefan Stan

30.10.2017, 16:03 17612

Companiile încep să calculeze care este impactul schimbărilor fiscale anunţate de guvernul PSD în ceea ce priveşte impozitarea salariilor şi trecerea contribuţiilor de la companie la angajat.

Terapia Cluj a prezentat un calcul cu variantele posibile pentru un salariu brut 4.000 de lei, atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. În prezent, la un salariu brut de 4.000 de lei, un angajat primeşte un salariu net de 2.806 lei. Cât trebuie să plătească o companie în plus şi cât câştigă sau pierde un angajat după schimbările fiscale?

Cele patru scenarii posibile pentru salariaţi şi angajatori după trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului:

1.      Primul scenariu, şi totodată cel mai pesimist pentru angajaţi, este transferul de contribuţii sociale de 35% realizat fără scăderea impozitului pe venit la 10%. În acest scenariu salariul brut ar rămâne neschimbat de angajator, iar salariul net al angajatului ar scădea semnificativ, la 2.184 de lei, o reducere de 622 de lei.  

2.      Al doilea scenariu este cel mai pesimist pentru angajatori, şi anume transferul de contribuţii sociale în sarcina angajatului cu un impozitul pe venit neschimbat (rămâne 16%), dar şi salariul net să rămână neschimbat. Pentru aceasta, salariul brut ar trebui să crească la 5.158 de lei, ceea ce reprezintă o cheltuială suplimentară de 1.158 de lei, suportată de angajator.

3.      Al treilea scenariu este de transfer al contribuţiilor sociale în sarcina angajatului, alături de reducerea impozitului pe venit la 10% şi păstrarea salariului net neschimbat de către angajator. Un prim impact ar fi creşterea salariului brut la 4,814 de lei, iar netul ar rămâne neschimbat, la 2.806 lei.

4.      Al patrulea scenariu, şi totodată cel mai optimist pentru angajat, este dacă transferul contribuţiilor şi scăderea impozitului pe venit la 10% vin concomitent cu păstrarea neschimbată a costului angajatorului. Aceasta ar însemna o creştere a salariului brut la 4,899 de lei şi implicit o majorare a salariului net la 2,866 de lei.

Click pe imagine pentru a mări.

Ministerul de Finanţe a publicat la sfârşitul săptămânii trecute pe site-ul propriu un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se prevede trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Această măsură fusese deja anunţată. Surpriza la acest capitol a fost introducerea unei taxe de 2% peste salariul brut, care între timp a devenit 2,75%. Cu toată noua taxă, guvernul susţine că în total costul angajatorului va fi mai mic cu 2% decât în prezent, adică de la 39% taxe şi contribuţii pe salarii, acestea vor scădea la 37%.

Scăderea costului total este determinată de micşorarea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Această scădere este singura „parte plină“ a paharului, în condiţiile în care se va aplica de la 1 ianuarie 2018 pentru orice categorii de venituri: salarii, pensii peste 2.000 de lei, venituri din activităţi independente, dobânzi sau chirii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO