Bănci și Asigurări

Norvegia majorează fondurile pentru România la 500 mil. euro ca parte a unei „taxe“ către UE

Norvegia majorează fondurile pentru România la 500 mil....
13.10.2016, 00:00 563

Norvegia acordă României 502 mili­oane de euro în exerciţiul 2014-2021, după ce ieri, la Ministerul Fondurilor Europene, cele două state au semnat memorandumurile de aprobare a mecanismelor SEE şi Fondul Norvegian. 

Norvegia este obligată să plătească o „taxă” Uniunii Europene pentru a avea acces la piaţa unică, o parte a acestor fonduri mergând spre programele structurale ale UE de care beneficiază şi România. În exerciţiul financiar 2009-2014, România a primit prin mecanismul SEE şi Fondul Norvegian 200 mil. euro, urmând să primească 500 mil. euro între 2014 şi 2021. România devine astfel statul cu cea mai mare finanţare din Europa, la egalitate cu Polonia. 

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, în finanţările anterioare nu au fost anunţate corecţii bugetare în proiectele implementate prin fondul norvegian, motiv pentru care promotorii de la noi se pregătesc să anunţe că au absorbit în totalitate fondurile.

Norvegia are două forme de contribuţie către statele Uniunii Europene: o contribuţie proprie, prin EEA Grants şi Norway Grants, dar şi una alături de Islanda şi Liechtenstein. În fondul asociat, Norvegia contribuie cu peste 90% din finanţare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO