Bănci și Asigurări

Noua ofertă cu care băncile vor să îi convingă pe români să îşi ia credit, în ciuda exploziei ROBOR: Credite ipotecare cu dobândă fixă

Noua ofertă cu care băncile vor să îi convingă pe...

Autor: Alex Ciutacu

01.11.2017, 16:10 3511

BCR a lansat o nouă ofertă de credit ipotecar, cu o dobândă fixă, în primii cinci ani, de 4,1% pe an şi DAE de 4,94%.

Oferta vine în contextul creşterii dobânzilor ROBOR, folosite la calculul dobânzii variabile (cota băncii plus ROBOR la 3 sau 6 luni, în funcţie de tipul creditului).

Analiştii avertizează că dobânzile ROBOR ar putea ajunge la 5% anul viitor în condiţiile în care deja s-au dublat în ultima lună.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut miercuri dimineaţă la 1,89%, după ce stagnase la 1,87% luni şi marţi, în timp ce Robor la 6 luni a crescut uşor la 2,03%.

În acelaşi timp, ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut cu un punct procentual, la 2,08%, faţă de valoarea de 2,07% înregistrată ieri.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO