ZF News

Noul ministru de finanţe al Poloniei este fratele şefului ING Bank România

Stânga: Mateusz Szczurek, ministru de finanţe al Poloniei

Stânga: Mateusz Szczurek, ministru de finanţe al Poloniei

Autor: Razvan Voican

21.11.2013, 13:16 1458

Mateusz Szczurek, 38 de ani, numit ieri în funcţia de ministru de finanţe al Poloniei, este fratele mai mic al lui Michal Szczurek, 42 de ani, care deţine de un an şi ceva postul de director general al ING Bank România.

Noul şef al Finanţelor poloneze a făcut carieră tot în ING, unde deţinea poziţia de economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est. De altfel, el fusese invitat să susţină mâine o prezentare la Bucureşti pentru clienţi ai băncii, însă în urma numirii nu o mai poate onora. Anterior fusese economistul-şef al ING Bank Slaski (Polonia).

Desemnarea lui Mateusz Szczurek în funcţia de ministru al finanţelor a fost considerată o surpriză la Varşovia având în vedere că este privit ca un novice într-ale politicii şi nu prea a fost prezent pe scena publică. Nominalizarea unui ministru de 38 de ani nu este însă ceva nou, polonezii obişnuind de mai mulţi ani să promoveze tineri profesionişti în funcţii guvernamentale-cheie.

Mateusz şi Michal Szczurek mai au un frate, iar Mateusz Szczurek are cinci copii.

Michal Szczurek a fost desemnat să conducă sucursala din România a grupului olandez ING începând cu 1 septembrie 2012, fiind succesorul lui Mişu Negriţoiu care avusese două mandate la rând de CEO.

El lucrează pentru grupul ING de 15 ani. În perioada 2005-2009 a fost şeful retailului ING Bank Slaski în timp ce fratele său era economist-şef. Ulterior a condus businessul de retail al ING din Thailanda, până în 2012 când a fost transferat la Bucureşti.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO