Bănci și Asigurări

Numărul salariaţilor ASF s-a redus cu 110 în acest an, de la 610 angajaţi în 2013

Numărul salariaţilor ASF s-a redus cu 110 în acest an,...

Autor: Adrian Dumitrache

09.12.2014, 12:09 177

"ASF a iniţiat un proces radical de transformare instituţională, cu sprijinul unor consultanţi precum Banca Mondială, Deloitte sau Hay Group, care a avut în vedere adoptarea unui set complet de norme şi reguli de organizare internă, respectiv Regulamentul de organizare şi funcţionare (ROF) şi o nouă organigramă, Regulamentul intern şi Codul de etică şi integritate, o nouă procedură de angajare şi promovare", a spus Negriţoiu, într-o conferinţă de bilanţ a ASF.

El a adăugat că în cadrul instituţiei a avut loc reaşezarea noii echipe de conducere (număr de posturi reduse de la 161 la 70) şi diminuarea nivelelor ierarhice şi de decizie de la 5 la 3.

"Astfel, sunt mai puţin cu 6 şefi de departament, 8 directori, 24 directori adjuncţi şi 53 şefi de serviciu. Urmează, în trimestrul întâi din 2015, şi o selecţie a personalului de execuţie", a afirmat Negriţoiu.

Şeful ASF a mai spus că, faţă de finele anului 2013, numărul personalului a fost redus cu 110 persoane, respectiv 18%.

"Procesul de reducere a personalului a avut ca efect scăderea cheltuielilor cu salariile cu 25%, cumulativ 2014/2015, desfiinţarea primelor de vacanţă şi de sărbători, a sporurilor de vechime şi de confidenţialitate. Totoodată, a avut loc reducerea cheltuielilor de deplasări cu 20% şi de protocol cu 45%, cumulativ 2014/2015, plus diminuarea contribuţiilor pieţei la veniturile ASF cu circa 10 milioane de lei", a spus prepedintele instituţiei.

Negriţoiu a preluat conducerea ASF în luna mai a acestui an.

ASF şi-a început activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin comasarea atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Negriţoiu a mai spus că, în partea a doua a anului, conducerea instituţiei a aplicat o serie de măsuri care au vizat introducerea unei stări de normalitate pe piaţa asigurărilor, aflată într-o situaţie "mai delicată".

"În ceea ce priveşte stabilizarea pieţei asigurărilor, setul de măsuri a urmărit cu precădere reinstaurarea disciplinei financiare (normele de raportare IFRS, normele de audit financiar, norme de control şi supraveghere, administrarea şi controlul riscurilor operaţionale şi IT etc) şi reinstaurarea regulilor de bază în activitatea de asigurări, în principal RCA, de la calcularea şi constituirea rezervelor de daune, acoperirea riscurilor, reducerea costurilor de intermediere şi de achiziţie, optimizarea cheltuielilor de reparatii etc, în scopul acoperirii daunelor şi satisfacerii consumatorilor (norma RCA, norma privind rezolvarea petiţiilor, norma privind activele eligibile). Aceste norme au vizat, în principal, reducerea costurilor şi nu creşterea primelor de asigurare", a spus şeful instituţiei.

O altă măsură a fost completarea cadrului juridic prin finalizarea proiectelor de acte normative privind introducerea în 2016 a standardelor Solvabilitate II (conform Directivei UE 138/2009), a regimului de administrare a societăţilor de asigurări cu probleme financiare (rezoluţie) şi separarea Fondului de Garantare.

"De asemenea, a avut loc organizarea şi lansarea auditului activelor şi pasivelor pentru 85% din piaţa de asigurări, proiect ce are termen de finalizare în semestrul I al anului 2015", a menţionat Negriţoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO