Bănci și Asigurări

Numerarul aflat în circulaţie a crescut cu 500 mil. lei în august şi cu 6 mld. lei în ultimul an

Numerarul aflat în circulaţie a crescut cu 500 mil. lei...

Autor: Liviu Popescu

28.09.2015, 00:06 502
Numerarul aflat în circulaţie a ajuns luna trecută la maximul istoric de 44 miliarde de lei (echivalentul a 10 mld. euro), în creştere cu 15% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Avansul în termeni nominali a fost de circa 6 mld. lei, potrivit datelor BNR. Faţă de luna iulie, cash-ul din economie a crescut cu 500 milioane de lei şi a marcat astfel a cincea creştere consecutivă din acest an. Doar în luna martie, cash-ul din economie scăzuse uşor faţă de luna precedentă.
 
Analiştii consideră că utilizarea frecventă a numerarului poate reflecta lipsa educaţiei financiare şi gradul redus de penetrare a serviciilor bancare. Totodată, ţările în care utilizarea cash-ului este ridicată au de obicei şi o economie nefiscalizată semnificativă.
 
Din decembrie 2013, nivelul banilor aflaţi în circulaţie a început să urce cu două cifre faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent, cu o singură excepţie, în iunie 2014. În rest, creşterile anuale au fost de la 10% şi până la 18%, nivel înregistrat în iunie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO