Cash-ul din economie bate încă un record şi ajunge la 44 mld. lei

Numerarul aflat în circulaţie a crescut cu 500 mil. lei în august şi cu 6 mld. lei în ultimul an

28 sep 2015 Autor: Liviu Popescu

Numerarul aflat în circulaţie a ajuns luna trecută la maximul istoric de 44 miliarde de lei (echivalentul a 10 mld. euro), în creştere cu 15% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Avansul în termeni nominali a fost de circa 6 mld. lei, potrivit datelor BNR. Faţă de luna iulie, cash-ul din economie a crescut cu 500 milioane de lei şi a marcat astfel a cincea creştere consecutivă din acest an. Doar în luna martie, cash-ul din economie scăzuse uşor faţă de luna precedentă.
 
Analiştii consideră că utilizarea frecventă a numerarului poate reflecta lipsa educaţiei financiare şi gradul redus de penetrare a serviciilor bancare. Totodată, ţările în care utilizarea cash-ului este ridicată au de obicei şi o economie nefiscalizată semnificativă.
 
Din decembrie 2013, nivelul banilor aflaţi în circulaţie a început să urce cu două cifre faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent, cu o singură excepţie, în iunie 2014. În rest, creşterile anuale au fost de la 10% şi până la 18%, nivel înregistrat în iunie 2015.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.09.2015

 
Cuvinte cheie:
crestere
, circulatie
, august
, economie
, cash
, bnr
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide