Bănci și Asigurări

O asociaţie a consumatorilor de servicii financiare vrea să negocieze cu băncile în numele a 6.000 de clienţi cu credite în franci elveţieni

O asociaţie a consumatorilor de servicii financiare vrea...

Autor: Liviu Popescu

19.03.2015, 00:03 575

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), o asociaţie dedicată exclusiv consumatorilor din domeniul financiar, vrea să negocieze cu băncile scăderea ratelor în numele a 5.800 de clienţi cu credite în franci elveţieni, puternic afectaţi de aprecierea monedei elveţiene de la începutul anului. Autoritatea pentru Protecţia Consu­ma­torilor (ANPC) va participa la negocieri în calitate de mediator.

Clienţii care vor să fie reprezentanţi de AURSF trebuie să cotizeze cu o sumă de 50 de lei pe an, la care se adaugă o donaţie de 30 de lei. Asociaţia ar urma să strângă practic 460.000 de lei (100.000 de euro) de la cei aproape 6.000 de clienţi reprezentaţi în discuţiile cu băncile.

„Am încercat să atragem atenţia băncilor şi autorităţilor că suntem într-o situaţie disperată. Am ajuns la concuzia că trebuie să negociem cu băncile în vederea obţinerii scăderii ratei. Prin urmare, prin acest parteneriat vrem să ajungem la un numitor comun cu băncile“, a spus Cătălin Voivozeanu, un debitor în franci elveţieni.

Francul s-a apreciat cu 30% într-o singură zi în ianuarie, ceea ce a îngreunat şi mai mult situaţia celor 75.000 de debitori cu credite în această monedă, care suportaseră deja o apreciere semnificativă a monedei la începutul perioadei de criză. Francul este cotat acum la circa 4,2 lei, iar multe credite au fost acordate în 2007-2008, când cursul de schimb era de 2-2,2 lei.

Alin Iacob, preşedintele AURSF, a declarat că soluţia de negociere propusă de asociaţie este abordarea pe tipologii, nu individuală. „Negocirea individuală cum doresc băncile este neprofitabilă pentru consumator, oamenii se tem că propunerile venite din partea băncilor ascund capcane. Am trimis invitaţii către cele şapte bănci care au dat credite în franci elveţieni, vom avea câte două bănci pe zi, iar prima rundă de negocieri va avea loc între 2 şi 7 aprilie la sediul ANPC. La negocieri vor participa echipe din partea băncii, din partea asociaţiei şi a grupului.“

Băncile au insistat de mai multe ori că soluţia pentru clienţii cu credite în franci este negocierea individuală, în condiţiile în care fiecare contract este diferit. Băncile cu care AURSF doreşte să negocieze sunt Bancpost, Volksbank, Piraeus, Raiffeisen, Banca Ro­mâ­nescă, OTP Bank şi Credit Europe. Banc­post, Volksbank şi Piraeus au cei mai mulţi clienţi cu astfel de credite, adică 32%, 24% şi respectiv 20% din numărul total.

ANPC, care va avea rolul de mediator pe durata negocierilor, a primit din ianuarie 240 de reclamaţii în privinţa creditelor în franci elveţieni din care a analizat 176, instituţia urmând să depună în fiecare zi câte un proces în instanţă după ce a constatat clauze abuzive în contractele de credit. „În fiecare zi o să facem un proces-verbal pe care o să îl trimitem instanţelor pe clauze abuzive. Dacă băncile doresc să stăm în procese, o să stăm numai în procese“, a spus Marius Dunca, preşedintele ANPC.

Iacob a menţionat că nu se doreşte ajutorul statului. „Ne dorim ca băncile să-şi asume o parte a poverii acestor creditări iresponsabile.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO