Bănci și Asigurări

O bancă din Rusia atacă piaţa financiară românească cu ajutorul Băncii Transilvania

O bancă din Rusia atacă piaţa financiară românească...

Autor: Marius Oncu

09.10.2015, 14:14 7208

Banca a cerut admiterea obligaţiunilor pe bursa de la Bucureşti şi consideră că tranzacţionarea ar putea începe în jurul datei de 15 octombrie, se arată într-un document publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Aranjorul principal al emisiunii de obligaţiuni este firma de brokeraj BT Securities.

Fondurile obţinute vor fi folosite pentru consolidarea şi extinderea actualului portofoliu de credite şi a activităţii de finanţare în România.

Banca Internaţională pentru Investiţii avea la mijlocul acestui an un portofoliu brut al creditelor pe segmentul corporate de 133,5 milioane euro. Din această sumă, 35,4% sunt împrumturi în Slovacia, 22,8% în Bulgaria, 20,1% în Federaţia Rusă, 17,2% în Mongolia şi 4,5% în România.

Instituţia financiară a fost înfiinţată în 1970, iar în perioada post-sovietică a avut o activitate redusă. În prezent, banca are nouă membri, respectiv Cehia, Ungaria, Mongolia, Bulgaria, Cuba, România, Federaţia Rusă, Slovacia şi Vietnam.

Polonia şi Ungaria au cerut retragerea din instituţia financiară internaţională în 1999, respectiv 2000, procedura fiind finalizată în 2012. Ungaria a cerut să fie readmisă anul trecut, procedeurile fiind finalizate în mai anul acesta.

Capitalul autorizat al băncii este de 1,3 miliarde de euro, însă la sfârşitul anului trecut capitalul vărsat se situa la 272,6 milioane euro. În urma unei contribuţii recente a Ungariei, capitalul vărsat a urcat la 302,6 milioane euro.

Rusia este cel mai mare acţionar, cu o contribuţie de 49,58% din capitalul vărsat, în timp ce statele UE membre au contribuit vu 47,1%, iar restul ţărilor acţionare din afara UE cu 3,32%.

Banca Internaţională pentru Investiţii a anunţat la începutul lunii aprilie că intenţionează să vândă în România şi Bulgaria obligaţiuni în valoare de cel puţin 50 de milioane de euro pentru fiecare ţară, fondurile obţinute urmând să fie folosite pentru finanţarea de proiecte.

Un oficial al băncii a declarat la momentul respectiv că banca intenţionează să investească aproximativ 100 de milioane de euro în acest an.

Banca Internaţională pentru Investiţii a semnat la acel moment un acord prin care a finanţat Agricover Credit IFN un împrumut în valoare de 10 milioane euro pe o perioadă de şapte ani, fondurile urmând să fie utilizate pentru creditarea fermierilor pentru capital de lucru şi dezvoltarea afacerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO