Bănci și Asigurări

O parte dintre fondurile unit-linked sunt pe minus si dupa opt ani de la lansare

09.02.2009, 00:00 383

O treime din asigurarile de viata cu fonduri de investitii atasate, asa-numitele polite unit-linked, inregistreaza randamente negative comparativ cu data lansarii, arata o analiza a ZF bazata pe informatiile publicate de companii.

Din cele peste 50 de fonduri de investitii atasate asigurarilor unit-linked de pe piata locala, 17 au obtinut randamente negative in perioada cuprinsa de la data lansarii pana la inceputul acestui an. In cea mai mare parte, este vorba de fonduri denominate in lei care au mai putin de trei ani de existenta si care au fost lovite in plin de prabusirea burselor din toata lumea.
Totusi, printre fondurile care merg pe minus se numara si unele lansate acum multi ani, in 2000 sau 2001, denominate in euro sau dolari.
Fondurile de investitii atasate asigurarilor de viata au inregistrat randamente intre -56% si peste 1.100% in perioada cuprinsa de la lansare pana in 2009. Aceasta inseamna ca asiguratii care au investit initial 100 de lei intr-o polita au acum intre 44 si 1.200 de lei, in functie de programul pe care l-au ales. Asigurarile unit-linked sunt polite de viata care plaseaza cea mai mare parte din prima platita de asigurat in fonduri de investitii.
Riscul investitional ii apartine asiguratului, care poate sa castige, dar si sa piarda dintr-o astfel de investitie. Piata locala de unit-linked este estimata la 500.000 de clienti, insa unii au inceput sa isi rezilieze politele, speriati de scaderile din ultima perioada.
Rezilierea inainte de scadenta contractului aduce de obicei pierderi, clientul ramanand cu mai putini bani decat a investit.
"La AIG Life, cel mai bine a evoluat fondul care investeste in instrumente cu venit fix, care are randament pozitiv. Celelalte doua fonduri au avut o evolutie in linie cu piata, iar piata de capital a mers pe scadere. Cred ca fondurile cu investitii pe piata de capital se vor relansa in perioada urmatoare, poate in sase luni, poate intr-un an, nu poate spune nimeni exact", afirma Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, companie care detine trei fonduri unit-linked.
Piata asigurarilor unit-linked a inceput sa se dezvolte in 1998, cand ING Asigurari a lansat primele produse de acest fel. Dupa 2000, foarte multi romani care isi cumparau o asigurare de viata s-au orientat catre acest tip de polita, deoarece reprezenta o alternativa la economisirea prin fondurile de investitii, a caror imagine a fost grav afectata de scandalul FNI. In plus, aceste fonduri au fost promovate ca pensii private.
In 1998 ING a lansat primele doua fonduri unit-linked de pe piata locala, denominate in lei, care au avut cele mai mari randamente, de peste 1.000%, deoarece au cea mai mare durata de existenta pe piata si au profitat de anii de crestere puternica a bursei locale. ING a lansat si patru fonduri in dolari in 2000 si 2001, care insa au obtinut castiguri mai reduse decat cele in lei, cuprinse intre 18% si 112%. "Programele unit-linked in lei au performat mai bine decat cele in dolari in primul rand pentru ca ele reprezinta evolutia economiei dintr-o tara emergenta, economie care a avut un ritm de dezvoltare mult mai rapid decat economia unei tari mature ca Statele Unite", spune Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari.
Fondurile in valuta lansate in urma cu mai multi ani au castigat si din aprecierea dolarului si a euro. Dolarul, de exemplu, era cotat in 2000 la circa 2,1 lei, iar la sfarsitul anului trecut a depasit 2,8 lei. Desi clientul plateste primele in dolari, investitiile se fac in aceeasi moneda si suma asigurata se plateste tot in dolari, impactul cursului valutar conteaza, deoarece, dupa primirea sumei asigurate, clientii care vor sa foloseasca acesti bani ii schimba de cele mai multe ori in lei.
Deoarece asigurarile unit-linked sunt investitii pe termen lung, cele mai mari randamente le-au inregistrat plasamentele in actiuni realizate acum mai mult de cinci ani.
"Actiunile au avut performante mai ridicate, cu atat mai mult cu cat investitiile sunt pe termen lung. Pe de alta parte, tot actiunile sunt cele care aduc si cele mai semnificative scaderi. Este si normal sa fie asa. Actiunile au o performanta asteptata pe termen lung mai ridicata decat a instrumentelor cu venit fix. Aceasta performanta asteptata mai ridicata este normal sa fie corelata cu un risc mai ridicat, adica o volatilitate crescuta", a mai spus Coman.
Dupa cele doua fonduri in lei ale ING care au obtinut cele mai mari randamente, al treilea fond cu cel mai mare randament de la data lansarii a fost Aviva Capital Garantat (fostul Aviva RON Practic), cu un castig de peste 258%.
"Programul Aviva Capital Garantat are investitii in certificate de trezorerie si depozite bancare, instrumente financiare care au avut si au in continuare randamente foarte bune in Romania. O caracteristica importanta a acestui program este aceea ca Aviva garanteaza ca pretul unitatilor nu va scadea, odata castigata o crestere a unitatii, aceasta va ramane cel putin la acel nivel", sustine Shah Rouf, directorul general al Aviva Asigurari de Viata.
Fondurile in lei lansate in urma cu cel mult trei ani au inregistrat cele mai mari scaderi. Asigurarile unit-linked se incheie insa pe perioade de cel putin 10-15 ani, ceea ce inseamna ca exista timp pentru recuperarea scaderilor.
"Trebuie sa tinem cont ca acum este cel mai bun moment de cumparare, pretul uniturilor fiind mai mic. Vorbim despre investitii pe termen lung, de aceea este imatur sa discutam dupa numai cateva luni, chiar ani de scaderi sau cresteri ale acestora. Trebuie doar sa speculam momentele de scadere pentru a cumpara unituri la o valoare mai mica si sa profitam astfel de cresterea care va urma", spune directorul general al Aviva Asigurari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO