Bănci și Asigurări

O săptămână de foc: Aproape jumătate de trilion de dolari au fost şterşi din valoarea de piaţă a băncilor la nivel global, în cea mai gravă prăbuşire a sectorului financiar de la debutul pandemiei

O săptămână de foc: Aproape jumătate de trilion de...

Autor: Ştefan Stan

19.03.2023, 08:00 9518

Investitorii au şters aproape o jumătate de trilion de dolari din valoarea acţiunilor băncilor din întreaga lume, în cea mai gravă prăbuşire a sectorului financiar de la debutul pandemiei Covid-19, scrie FT. 

Acţiunile s-au scufundat săptămâna aceasta, în timp ce consecinţele prăbuşirii Silicon Valley Bank s-au răspândit pe pieţele globale. Băncile din SUA, Europa şi Japonia au pierdut în mod colectiv 459 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă până în prezent în această lună - scăderea de 16% este cea mai puternică prăbuşire din martie 2020.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în SUA, unde indicele KBW Bank a pierdut 18% în martie. Indicele Stoxx 600 Banks din Europa a scăzut cu 15%, în timp ce indicele Topix al sectorului bancar din Japonia a scăzut cu 9%.

Eforturile de a stabiliza sistemul financiar şi de a evita o panică mai amplă au avut un succes doar parţial. Acţiunile băncii californiene cu probleme First Republic au scăzut vineri după-amiaza cu peste un sfert, în ciuda unei infuzii de numerar de 30 de miliarde de dolari din partea băncilor de pe Wall Street, inclusiv JPMorgan Chase şi Goldman Sachs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO