Bănci și Asigurări

Obiectivul principal al lui Tetik, noul CEO al Băncii Transilvania: să ridice cota de piaţă la peste 10%

Obiectivul principal al lui Tetik, noul CEO al Băncii...

Autor: Andrei Chirileasa, Razvan Voican

15.05.2013, 19:44 3295

Bancherul turc cu cetăţenie română Omer Tetik, anunţat ieri oficial drept noul CEO al Băncii Transilvania, va avea mandat până în decembrie 2016, iar obiectivul său principal este creşterea cotei de piaţă la peste 10%, de la circa 8% în prezent.

 Banca Transilvania nu mai este bancă românească

După mai bine de un an de interimat, Banca Transilvania, a treia mare instituţie de credit de pe piaţă după active, are un director general desemnat în persoana lui Omer Tetik, unul dintre bancherii bine cotaţi din punct de vedere profesional de către BNR.

WikiZF: Banca Transilvania S.A.

Mandatul său va începe la 1 iunie, însă nu îşi va putea exercita oficial funcţia înainte de a primi aprobarea BNR.

Omer Tetik, în vârstă de 40 de ani, este unul dintre cei mai tineri bancheri de top din România. El a condus, începând din 2010, Credit Europe Bank, una dintre băncile de talie medie de pe piaţa locală, cu active de 5,1 mld. lei (1,16 mld. euro) la finalul anului trecut.

La Banca Transilvania el va avea pe mână active de şase ori mai mari, de 30,2 mld. lei (6,9 mld. euro), dar şi un obiectiv ambiţios: de a creşte cota de piaţă a băncii la peste 10%, în condiţii profitabile.

„Obiectivele noului CEO sunt obiectivele băncii. Ne interesează consolidarea poziţiei pe piaţă (locul al treilea) şi creşterea cotei de piaţă cu 2-3 procente în următorii doi ani. Dar ne interesează o creştere sănătoasă şi eficientă, iar misiunea noului CEO va fi să restructureze procesele astfel încât costurile să fie ţi­nute sub control, iar banca să fie profitabilă. El şi-a asumat obiectivele băncii“, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie al Băncii Transilvania. El este şi unul dintre principalii acţionari-fondatori ai băncii şi deţine aproape 5% din acţiuni.

Ciorcilă, care conduce consiliul de administraţie al Băncii Transilvania din 2002, a dus-o de la o bancă regională, de mijlocul clasamentului, pe poziţia a treia în top, în 10 ani. Dezvoltarea puternică a Băncii Transilvania, una dintre poveştile de succes de antreprenoriat local, nu ar fi fost posibilă însă fără colaborarea de peste nouă ani dintre Ciorcilă şi bancherul olandez Robert Rekkers, cel care a fost CEO din 2002 până în ianuarie 2012.

La începutul anului trecut însă, Banca Transilvania a anunţat despărţirea de Rekkers, un anunţ care a surprins pe toată lumea. Consiliul de administraţie a început căutările pentru un nou CEO care să fie „compatibil cu viziunea băncii“, dar, deşi au fost vehiculate mai multe nume de bancheri, niciuna dintre discuţii nu s-a concretizat.

Una dintre primele opţiuni a fost Andreea Moraru, senior banker la BERD, principalul acţionar al BT cu 14,6% din acţiuni, însă tipul de experienţă acumulată de aceasta nu a fost considerat compatibil cu cerinţele specifice postului de CEO conform criteriilor BNR.

O altă variantă a fost Răzvan Munteanu, fost vicepreşedinte al Raiffeisen Bank şi care ar fi trecut testul de autorizare de la BNR. Surse de pe piaţă afirmă că deşi iniţial acesta s-a arătat interesat de fotoliul de CEO de la Cluj, ulterior s-a răzgândit din motive personale şi a rămas la Viena, la cartierul general al Raiffeisen. De asemenea, printre potenţialii candidaţi bine văzuţi şi de BNR s-a numărat Dan Sandu, CEO al Nextebank. Aşa s-a ajuns că în decembrie 2012 Horia Ciorcilă să preia poziţia de administrator delegat de la Peter Franklin, reprezentantul BERD în CA.

După 15 luni de căutări, Ciorcilă spune că a găsit cel mai potrivit CEO. „Am căutat o persoană care să fie compatibilă cu ADN-ul băncii, acela de bancă antreprenorială, iar Omer vine dintr-o bancă fondată de unul dintre cei mai puternici antreprenori din Turcia. Are şi atitudinea şi aptitudinile necesare pentru a lucra într-un mediu antreprenorial“, a explicat Ciorcilă, care spune că a contat şi abilitatea în relaţiile informale, deoarece în acest domeniu se lucrează mult pe încredere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO