Bănci și Asigurări

Odată ce dobânzile au crescut, nici Isărescu nu mai poate să le scadă: Indicele Robor pe scadenţa la trei luni a deschis săptămâna pe creştere uşoară, la 1,79%, deşi guvernatorul BNR spunea că infuzia de lichiditate de 9 mld. lei se va vedea în piaţă

Odată ce dobânzile au crescut, nici Isărescu nu mai...

Autor: Roxana Rosu

09.10.2017, 11:19 2149

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda va­ria­bilă, a revenit luni pe creştere uşoară, la 1,79% faţă de 1,78% vineri. 

Aceeaşi evoluţie ascendentă a avut-o şi indicele Robor la 6 luni, fo­losit în special în calculul dobânzilor la cre­ditele ipotecare, care a crescut la 1,91%, faţă de 1,87% vineri.

Dobânzile pe piaţa interbancară au crescut foarte mult în luna septembrie şi la începutul lunii octombrie, urcând spre 2% în cazul scadenţelor scurte. ROBOR la trei luni a atins un maxim de 1,8%, marţi, pe 3 octombrie. Spre comparaţie, la începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an era de 0,87%.

Analiştii dar şi bancherii spun deopotrivă că reluarea creşterii dobânzilor pe interbancar nu este o situaţie anormală, neobişnuită fiind de fapt perioada de dobânzi aproape de zero.

ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile locale se împrumută între ele în lei. Indicatorul Robor este practic o medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO