Bănci și Asigurări

Olteanu, BNR: Anularea garanţiei de stat de la Prima casă ne pune în categoria statelor neserioase. Zamfir, PNL: Garanţia statului e o garanţie suverană, nu o poate anula darea în plată

Olteanu, BNR: Anularea garanţiei de stat de la Prima...

Autor: Liviu Popescu

06.03.2016, 13:45 5513

Programul guvernamental Prima casă, care are o rată de neperformanţă de 0,04%, este inclus în legea dării în plată, şi prin urmare garanţia statului ar putea fi anulată. Însă tocmai această anulare ar putea pune România în categoria statelor neserioase.

“Înţeleg că aici e o frustare legată de principiul drobului de sare, dacă se întâmplă ceva peste zece ani. Dacă peste zece ani se scumpeşte petrolul, o să interziceţi de azi maşinile? Dacă peste zece ani se scumpeşte mâncarea, o să interziceţi de azi cuptoarele?”, a afirmat astăzi viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu în cadrul emisiunii “După 20 de ani”, difuzată de Pro TV.

Pe de altă parte, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul controversatei legi a dării în plată, criticată vehement de bancheri, afirmă că garanţia statului în cazul programului Prima casă este un suverană, şi astfel legea dării în plată nu o poate anula.

“La articolul 1 al legii scrie cine sunt beneficiarii. Statul român are caracter de fideiusor, nu de consumator. Statul roman dă ţeapă băncii?”

Însă Bogdan Olteanu consideră că aici se face o confuzie.

“In lege scrie că atunci când debitorul dă în plată, toate celelalte garanţii se anulează. Sunteţi de acord să scrieţi <<cu excepţia garanţiei statului>>?”

„Nimeni nu anulează garanţia statului, staţi liniştit. Nu poate fi anulată. Cel mai sigur garant este statul”, a fost răspunsul dat de Zamfir.

Astfel, viitorul Prima casă, programul care a ţinut pe linia de plutire creditarea de retail şi piaţa imobiliară în criză, atârnă de un fir de aţă întrucât se pare că nici BNR dar nici parlamentarii nu reuşesc să ajungă la o concluzie.

Finanţările acordate prin Prima casă se vând în lei la o marjă de două puncte procentuale peste nivelul indicatorului Robor cu scadenţa la trei luni, în prezent la 0,77% pe an.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO