Bănci și Asigurări

Operaţiunile de factoring ale BRD au ajuns la 920 mil. € în 2015, în scădere faţă de 2014

Operaţiunile de factoring ale BRD au ajuns la 920 mil....

Autor: Liviu Popescu

23.03.2016, 00:02 297

BRD, a doua bancă din sistem în funcţie de active, a raportat pentru anul 2015 opera­ţiuni de factoring de 920 mil. euro (echivalentul a 4,1 mld. lei), în scădere cu 40 mil. euro faţă de anul precedent, potrivit datelor anunţate de bancă.

Astfel, BRD a ajuns la o cotă de piaţă pe factoring de 25%, fiind lider pe o piaţă în creştere. Spre comparaţie, cota de piaţă a BRD era la finele anului 2014 de 36%.

BRD susţine că a derulat anul trecut operaţiuni de factoring cu aproape 700 de clienţi, de la întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) la multinaţionale, ponderea cea mai mare înregistrându-se în zona bunurilor de larg consum, industria metalurgică, ma­şini şi echipamente. Factoringul intern fără regres a fost în continuare cel mai căutat produs, cu o pondere de peste 70% în totalul portofoliului.

O creştere de peste 35% s-a înregistrat în zona operaţiunilor de reverse factoring şi Supply Chain Finance, confirmând previ­ziunile în legătură cu potenţialul acestor produse, care asigură o mai mare stabilitate şi predictibilitate în colaborarea cu furnizorii şi permit parteneriate durabile între furni­zor, debitor şi factor, potrivit informaţiilor transmise de bancă.

„Strategia noastră pentru 2016 are în vedere diversificarea ofertei, cu accent pe soluţii inovative, pe calitatea serviciilor şi optimizarea fluxurilor operaţionale, astfel încât să uşurăm accesul la produsele de factoring si supply chain finance“, a spus Anca Dogaru, directorul adjunct al Departamentului Global Transaction Banking al BRD.

Factoringul presupune un contract prin care un furnizor primeşte de la bancă sau de la o companie specializată finanţare pe baza unor facturi pe care trebuie să le încaseze în viitor. De regulă, finanţarea este de maximum 85% din suma care urmează să fie încasată.

Piaţa de factoring, pe care activează bănci şi companii specializate în scontarea şi administrarea de facturi comerciale, a crescut în 2015 la 3,65 mld. euro (echivalentul a 820 mil. euro), cu 950 mil. euro mai mult faţă de volumul din anul precedent.

Creşterea în termeni procentuali a fost de 35%, respectiv cel mai mare avans anual înregistrat din 2011 încoace, potrivit datelor de la Asociaţia Română de Factoring (ARF).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO