Bănci și Asigurări

Opt bănci comerciale au primit 1,3 miliarde de lei împrumut de la BNR

Opt bănci comerciale au primit 1,3 miliarde de lei...

Autor: Marius Oncu

16.09.2014, 14:28 721

"Banca centrală a organizat o operaţiune prin care era dispusă să satisfacă nevoile pieţei printr-un împrumut de o săptămână. (...) Rezultatele operaţiunii au indicat participarea a opt bănci şi atragerea sumei de aproximativ 1,3 miliarde lei", se arată într-o notă transmisă marţi de ING Bank România.

Operaţiunea repo la o săptămână este prima de acest fel începând cu sfârşitul lunii aprilie. În luna aprilie, BNR a derulat trei operaţiuni repo de 1,2 miliarde de lei, 2,03 miliarde de lei şi, respectiv, 627,2 milioane de lei.

Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână.

Perspectivele ratelor de dobândă pe termen scurt nu sunt foarte optimiste, afirmă economistul şef al ING Bank România, Vlad Muscalu.

"Este foarte probabil ca poziţia sistemului bancar de lichiditate să se fi inversat luna aceasta, iar satisfacerea acestei nevoi de lichiditate la 3,25% sugerează că ratele de dobândă pe termen foarte scurt vor ramane aproape de acest nivel până spre finalul perioadei de observare (ce se încheie în data de 24). Reacţia imediată a pieţei la anunţul BNR a fost o reducere a ratelor pe termen foarte scurt de la 5,10% la 3,60% (rate mid) în timp ce segmentul 1 lună - 3 luni a pierdut 0,4 puncte procentuale, coborând către 2,80-2,60%", afirmă Muscalu.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut marţi la 3,21% - 3,71% pe an, de la 3,17% - 3,67% luni.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână au urcat la 3,16% - 3,66% pe an, de la 3,12% - 3,62% în şedinţa anterioară.

Dobânzile pe termene mai lungi continuă să se menţină sub ratele pe maturităţi imediate. Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a crescut la 2,4% -2,9% pe an, de la 2,36% - 2,86% pe an luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO