Bănci și Asigurări

Ore dramatice: Italia încearcă să salveze de la prăbuşire a treia bancă a ţării

Ore dramatice: Italia încearcă să salveze de la...
28.11.2016, 19:40 2305

Italienii încearcă în ceasul al treisprezecelea să salveze de la prăbuşire al treilea grup financiar al ţării – Banca Monte dei Paschi di Siena printr-o operaţiune complexă de 4,3 miliarde euro, de transformare a unor datorii în capital ca parte a unui amplu proces de recapitalizare care trebuie să se încheie până la finalul anului, scrie The Wall Street Journal.

Problema este că aceste datorii aparţin unor investitori de retail şi instituţionali, care nu sunt extrem de fericiţi de acest proces.

Banca Monte dei Paschi, cea mai veche din lume, este la un pas de faliment din cauza creditelor neperformante şi a lipsei de capital propriu.

Investitorii au fugit de această bancă ceea ce a pus autorităţile italiene într-o situaţie extrem de dificilă să găsească capital proaspăt.

Prin această transformare a unor datorii în acţiuni, italienii speră să reducă numărul de acţiuni pe care ar trebui să le vândă în piaţă pentru a mai face rost de bani.

Celebra companie de asigurări Generali deţine puţin sub 500 de milioane de euro din acestă datorie dintre care 420 de milioane de euro va fi convertită în acţiuni.

Acţiunile băncii au scăzut luni cu 7%, investitorii fiind speriaţi că planul de recapitalizare ar putea să eşueze.

Italia se află în curs de mai bine de un an şi îşi găseşte greu drumul de creştere. În încercarea de a scutura o economie anchilozată, prinsă de birocraţie şi de vechi cutume, premierul Mateo Renzi a lansat un referendum pe 4 decembrie pentru aprobarea unor reforme majore. Problema este că acest referendum are mai multe şanse să fie respins, caz în care Italia va intra într-o criză politică majoră.

Foto: wall street journal

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO