Bănci și Asigurări

OTP Bank: S-a inrautatit calitatea portofoliului de credite de consum si pentru IMM-uri

OTP Bank: S-a inrautatit calitatea portofoliului de credite de consum si pentru IMM-uri
15.08.2008, 19:04 56

OTP Bank Romania a incheiat primul semestru cu o pierdere neta de peste 5 milioane de euro, cea mai mare parte fiind acumulata in trimestrul al doilea din cauza majorarii de nu mai putin de 4,4 ori a provizioanelor pentru pierderi din credite, dar si a cresterii cu 31% a cheltuielilor operationale.
Veniturile totale ale bancii au crescut cu numai 18% in trimestrul al doilea, in ciuda majorarii spectaculoase a incasarilor din taxe si comisioane. Pierderea pe primul semestru exprimata in forinti este insa cu 38% mai mica decat in urma cu un an.
"Calitatea portofoliului de credite de consum si de credite pentru IMM s-a inrautatit usor in trimestrul al doilea, iar schema de asigurare a riscului de credit a fost anulata", explica banca-mama cresterea spectaculoasa a provizioanelor la circa 5,4 mil. euro.
Ponderea creditelor neperformante se ridica la 30 iunie la 6,6%, fata de un nivel de 2,4% in iunie 2007, dupa ce in trimestrul I al acestui an atinsese un varf de 8%. Volumul creditelor "proaste" a ramas constant, insa a crescut segmentul creditelor "indoielnice".
De altfel, in februarie OTP suspendase autoritatea mai multor sucursale de a aproba credite de consum fara garantii din cauza problemelor la rambursare, suspendarea fiind ridicata de-abia la jumatatea lunii iunie. Volumul acestora a scazut cu 16% in trimestrul II fata de trimestrul I, in timp ce volumul creditelor pentru locuinte a urcat cu 16%. In acelasi timp, creditele pentru companii au scazut cu 3%, iar finantarile pentru municipalitati s-au majorat cu 20%.
Conform raportului financiar al bancii-mama, OTP Bank Romania a evoluat sub tinte in primul semestru. Banca opereaza in continuare in pierdere in al patrulea an de cand ungurii au intrat pe piata prin preluarea RoBank.
"Pentru perioada ramasa din acest an managementul trebuie sa ia masuri clare in termeni de preturi ale produselor si serviciilor si de control operational", se spune in raportul de la Budapesta.
Costurile inghit aproape toate veniturile, avand o pondere de aproape 96%, insa situatia s-a ameliorat fata de acum un an cand le intreceau cu 47%. Una dintre cauze este faptul ca marja neta de dobanda ramane foarte ingusta, de 2,34 puncte procentuale, fata de 1,91 puncte in urma cu un an.
In acest context, banca inregistreaza o rentabilitate negativa a capitalului propriu (roe), de -10,3%, fata de - 16% in urma cu un an, in timp ce rentabilitatea activelor este tot negativa (ROA), de - 0,8%.
In ciuda planurilor agresive anuntate de unguri la momentul preluarii OTP Bank, cota de piata dupa active nu se apropie nici de 2%, ba chiar a scazut usor de la 1,4% la 1,3% in semestrul I. Tinta anuntata in 2005 viza o cota de piata de 5% pana in 2010. Totusi, OTP detine 2,2% din piata creditului, fata de 1,9% la jumatatea anului trecut. Unul dintre motivele pozitiei mai slabe in functie de active tine de faptul ca OTP Bank Romania continua sa vanda parti din portofoliul de credite catre banca-mama, asigurandu-si astfel o resursa importanta de lichiditati.
In trimestrul II, Budapesta a cumparat credite ipotecare si credite de consum garantate cu ipoteca in valoare de 172 mil. euro, volumul total al creditelor din Romania intrate in bilantul OTP Ungaria ajungand la circa 405 mil. euro. Banca-mama apreciaza drept "robusta" cresterea soldului total al creditelor din Romania, cu 54% fata de semestrul I 2007, pana la1,05 mld. euro, in timp ce soldul depozitelor a urcat cu 48%.
Depozitele acopera insa numai 30% din volumul creditelor, asa incat banca se bazeaza pe vanzarea de credite si pe atragerea de resurse de pe piata interbancara locala, care a oferit in ultimele luni conditii de finantare mai bune decat pietele externe. Reteaua teritoriala a bancii nu a crescut in trimestrul al doilea, ramanand la 104 unitati. Cat priveste infrastructura de carduri, OTP are 123 de bancomate, 224 de POS-uri si 98.000 de carduri emise. Numarul clientilor se ridica la 162.000, iar cel al angajatilor la 1.098.
La inceputul anului, OTP a vandut divizia de asigurari OTP Garancia catre francezii de la Groupama, inclusiv afacerile din Romania. Protrivit raportului de la Budapesta, tranzactia este asteptata sa se incheie la sfarsitul trimestrului al treilea, din cauza procedurilor lente de aprobare a tranzactiei din partea autoritatilor de reglementare din Romania si Slovacia. Filialele OTP Garancia, inclusiv cea din Romania, au cumulat pierderi de 4,2 mil. euro in primul semestru.

Cifrele OTP Bank pe semestrul I
Pierdere neta: 5 mil. euro
Marja de dobanda: 2,34%
Sold credite: 1,05 mld. euro
Ponderea creditele neperformante: 6,6%
Depozite/credite: 30%
Cost/venituri: 95,9%
ROE: -10,3%
ROA: - 0,8%
Cota de piata la active: 1,3%
Cota de piata la credite: 2,2%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO