Bănci și Asigurări

OTP Leasing a dat finantari de 138 mil. euro in noua luni

03.11.2008, 19:29 29

OTP Leasing, companie care si-a inceput activitatea la mijlocul anului trecut, a acordat in primele noua luni din acest an finantari in valoare de 138 de milioane de euro.

"Structura finantarilor este de 91% autovehicule rutiere si 9% echipamente. A avut loc o crestere a ponderii echipamentelor in totalul contractelor incheiate", a declarat Mircea Dihel, directorul general al companiei.
Intreaga piata de leasing se bazeaza pe finantarea autovehiculelor, care au o pondere de 71% in total. Din cauza scaderii vanzarilor de autoturisme noi, piata de leasing va incetini, iar companiile vor fi nevoite sa gaseasca noi resurse de crestere.
"In opinia mea se va modifica structura bunurilor finantate in sistem leasing. Incetinirea se va face simtita pe segmentul autovehiculelor comercializate prin distribuitorii locali, in timp ce va creste ponderea reprezentata de autovehiculele second-hand si a autovehiculelor importate direct de utilizatori din UE. Pentru a tine pasul cu evolutia pietei, firmele de leasing vor trebui sa-si orienteze oferta spre aceste categorii de finantari", a mai spus Dihel. Piata de leasing va fi influentata si de scumpirea finantarilor, cauzata de criza financiara internationala.
In prezent, dobanda medie pe piata a trecut de 9% pentru euro, fata de 7% la inceputul anului, iar in urmatoarele cateva luni aceasta va ajunge la 10-11%, estimeaza companiile de leasing.
OTP Leasing, companie membra a grupului ungar OTP, a anuntat recent ca va oferi din aceasta toamna finantari in franci elvetieni, dupa ce banca-mama a fost prima care a lansat acest tip de imprumut pe piata locala, in 2005.
"Finantarile in franci sunt in acest moment suspendate datorita problemelor aparute cu acest tip de finantare in contextual actual", explica directorul general al OTP Leasing. Recent, mai multe banci locale au renuntat la acordarea de credite in franci, deoarece aceste imprumuturi au devenit la fel de scumpe ca acelea in euro, dupa ce o lunga perioada de timp au fost promovate ca o alternativa mai ieftina. OTP Leasing este controlata de OTP Bank Romania, cu 30% din actiuni, si Merkantil Bank Ungaria, parte a grupului financiar ungar OTP, cu 70%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO