Bănci și Asigurări

OTP se uita dupa banci cu o baza solida de clienti si de depozite

OTP se uita dupa banci cu o baza solida de clienti si de depozite

Laszlo Wolf, director general adjunct al OTP Bank: Ne intereseaza o banca fara necesitati mari de refinantare, care sa aiba o baza stabila de depozite. Astazi suntem mai interesati de baza de clientela decat de o retea teritoriala extinsa, deoarece aceasta ar atrage si costuri fixe de functionare importante.

18.05.2010, 23:38 223

OTP Bank, cel mai mare grup financiar maghiar, urmareste sa isiintareasca prezenta pe pietele din regiune, inclusiv Romania, prinachizitii, iar portretul tintei preferate indica o banca de retailcu o baza solida de clienti si fara necesitati mari derefinantare.

"Ne intereseaza o banca fara necesitati mari de refinantare,care sa aiba o baza stabila de depozite. Astazi suntem maiinteresati de baza de clientela decat de o retea teritorialaextinsa, deoarece aceasta ar atrage si costuri fixe de functionareimportante. In schimb, o baza de clienti solida aduce venituri",spune Laszlo Wolf, director general adjunct al grupului,responsabil de partea de achizitii intr-un interviu acordat ZF.

Potrivit unor surse din piata, OTP discuta cu omul de afaceriIlie Carabulea preluarea unui pachet de control la Carpatica, obanca de talie mica spre medie. Pe piata circula informatiipotrivit carora alte patru banci ar fi in discutii pentruschimbarea proprietarului, pe lista figurand Credit Europe Bank,detinuta de omul de afaceri turc Husnu Ozyegin, MKB Romexterra,membra a grupului german Bayern LB, Millennium Bank, filiala localaa celui mai mare grup financiar portughez si RBS Bank, pentru careactionarul britanic a cautat fara succes un cumparator si anultrecut, insa formal a suspendat procesul de vanzare, in lipsa unoroferte de pret convenabile. Oficialii acestor banci au afirmattotusi de-a lungul timpului ca au planuri de investitii pe piatalocala si nu de vanzare.

Maghiarii au intrat pe piata locala in 2004, prin achizitiaRoBank, un jucator de dimensiuni mici. Dupa o restructurare aoperatiunilor bancii de circa un an de zile, OTP a lansat oofensiva pe piata locala. In 2005, Wolf declara la Bucuresti caintentioneaza sa ajunga la o cota de piata de 5% in Romania intr-uninterval de cinci ani. Desi au extins reteaua de la 12 la 106unitati, maghiarii au oprit cursa expansiunii in 2007, pe fondulsemnalelor privind iminenta unei crize. OTP Bank Romania are inprezent o cota de piata de putin peste 1% din active.

"Acum nu putem sa spunem in mod realist ca vom ajunge la o cotade piata de 5% in urmatorii cinci ani fara o achizitie", admiteWolf.

Actionarii OTP au aprobat in aprilie capitalizarea profitului depeste 300 de milioane de euro obtinut in 2009, pentru a oferibancii soliditate financiara in perioada de criza, dar siposibilitatea de a face achizitii in regiune.

OTP, fosta CEC a Ungariei, a fost privatizata in 1995 si estecontrolata in prezent de investitori straini, insa la conducereabancii a ramas Sandor Csanyi, instalat inca din 1993.

De altfel, intreaga echipa de conducere a bancii este formatadin manageri maghiar, in conditiile in care actionariatul estefoarte fragmentat, participatii de circa 9% avand doar grupulmaghiar Mol, asiguratorul francez Groupama, respectiv Medget, Timursi Ruszlan Rahimkulov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO