Bănci și Asigurări

PAID poate acoperi daune de 200 mil. € produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren

PAID poate acoperi daune de 200 mil. € produse de cutremure, inundaţii sau alunecări de teren

Marius Bulugea (stânga), preşedintele PAID, şi Radu Mustăţea, membru în CA al companiei, spun că numărul clienţilor noi a scăzut drastic după ce a fost amânată cu şase luni data la care asigurarea locuinţei devine obligatorie

Autor: Ciprian Botea

08.03.2011, 18:28 72

"Dauna maximă posibilă este mai mică de 200 milioane euro lanivelul portofoliului deţinut în acest moment de PAID. Capacitateaprogramului se actualizează regulat în funcţie de volumulsubscrierilor şi este stabilită cu ajutorul unor modele decatastrofă care ţin cont de condiţiile existente în România", adeclarat Marius Bulugea, preşedintele companiei.
PAID a început să emită poliţe de asigurare a locuinţelor împotrivadaunelor produse de inundaţii, cutremure sau alunecări de teren îniulie 2010, moment în care încheiase un program de reasigurare careputea acoperi pagubele în limita a 100 milioane euro. Capacitatea afost dublată după ce numărul poliţelor emise zilnic ajunsese lacâteva mii în toamna trecută.
PAID avea la începutul lunii martie 2011 peste 461.000 de poliţe deasigurare, valoarea primelor brute subscrise fiind de circa 7,9milioane de euro. Compania a emis în medie circa 4.000 de poliţe pezi în toamna anului trecut, recordul fiind stabilit la jumătatealunii decembrie când au fost emise aproape 14.000 de poliţe într-osingură zi.

Mai puţini clienţi la început de an

Numărul clienţilor noi a scăzut însă drastic în primele două lunidin 2011, perioadă în care au fost încheiate în medie numai 400 depoliţe pe zi, după ce Ministerul de Interne a amânat cu şase lunidata la care asigurarea locuinţelor împotriva riscurilorcatastrofale devine obligatorie, în caz contrar proprietarii urmândsă fie sancţionaţi de către primării.
"Ritmul de subscriere a încetinit foarte mult după anunţul MAIprivind amânarea până în iulie a termenului la care obligativitateaîncheierii unei poliţe de asigurare a locuinţei intră în vigoare",spune Radu Mustăţea, membru în consiliul de administraţie alPAID.
Oficialii companiei nu au dorit să facă publică valoarea primelorcedate în reasigurare, precizând numai că PAID va suportadespăgubirile în limita a 250.000 de euro pe eveniment/daună,restul banilor urmând să fie plătiţi de reasigurători. Programul dereasigurare a fost încheiat cu circa 40 de companii specializate,printre care se numără Sirius, Kiln, Swiss Re sau Partner Re.
"Reţinerea proprie de 250.000 de euro pe eveniment este neobişnuitde mică pentru un contract de asigurare împotriva catastrofelor.Dacă dauna depăşeşte acest prag, despăgubirile se plătesc dupăprimirea banilor din reasigurare", a mai afirmat Bulugea.

S-au plătit primele despăgubiri
PAID a avizat până acum 16 dosare de daună, valoarea pretenţiilorformulate de clienţi fiind de 110.000 de lei. Dintre acestea aufost finalizate şapte dosare, iar despăgubirile plătite ajung la22.000 de lei, fiind vorba doar de daune parţiale. Zece dintredosarele avizate sunt pentru daune produse de inundaţii şi şasepentru daune produse de alunecări de teren.
În România există aproape 8,2 milioane de locuinţe aflate înproprietate privată, ceea ce înseamnă că gradul de cuprindere aasigurărilor obligatorii ajunge la doar 5,5%, un nivel considerat"nesatisfăcător" de către oficialii PAID. Bulugea se aşteaptă însăca acest grad să urce la 8-10% din totalul locuinţelor până lajumătatea acestui an. Alte 1,5 milioane de case şi apartamente suntasigurate printr-o poliţă facultativă.
Deputaţii au modificat la sfârşitul anului trecut legea privindasigurarea obligatorie a locuinţelor astfel încât proprietarii careau încheiat o asigurare facultativă care acoperă riscurile decutremur, inundaţie sau alunecare de teren să nu mai fie obligaţisă cumpere şi o poliţă obligatorie.
Reprezentanţii PAID spun însă că în prezent există la Senat un altproiect de lege care prevedere revenirea la forma iniţială a legii,care obliga proprietarii să cumpere o asigurare emisă de PAID caresă acopere daunele produse în urma unor catastrofe naturale înlimita a 20.000 de euro, restul sumei până la preţul real allocuinţei urmând să fie acoperit de asigurarea facultativă.
Prima de asigurare pentru o poliţă obligatorie este de 10 sau 20 deeuro pe an în funcţie de materialul de construcţie al casei, iarsuma asigurată este de 10.000 sau 20.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO