Bănci și Asigurări

Paradoxal: Managerii români preiau conducerea asigurătorilor străini, într-o piaţă în care companiile cu capital românesc dispar

Paradoxal: Managerii români preiau conducerea...

Autor: Anelis Baciu

29.04.2016, 17:30 1001

Managerii români au înlocuit în ultimii ani expaţii la conducerea companiilor de asigurări deţinute de grupuri străine, ceea ce arată că aceştia au reuşit să capteze încrederea acţionarilor şi să-i convingă să le dea pe mână businessuri de la 10 mil. euro până la 240 mil. euro pe an.

Zilele trecute, cel mai mare asigurător local Allianz-Ţiriac, deţinut de unul dintre cei mai putenici asigurători europeni, a anunţat că de la 1 septembrie conducerea companiei va trece de la austriacul Remi Vrignaud la directorul general adjunct, românul Virgil Şoncutean. Cu această decizie, şefia asigurătorului cu prime anuale de peste un miliard de lei (240 mil. euro) trece după circa şase ani din nou la un român.

Un român se află şi în fruntea celui de al doilea asigurător din clasamentul general, Omniasig, cu afaceri de 977 mil. lei (220 mil. euro) anul trecut. Mihai Tecău conduce businessul Omniasig (fosta BCR Asigurări) din 2006 şi se poate lăuda cu titlul de cel mai longeviv şef din asigurări.

În perioada 2006-2012 el a fost preşedintele direc­toratului BCR Asigurări, compania care a absorbit Omniasig, asi­gură­torul aflat tot în portofoliul grupului Vienna Insurance Group (VIG).

După fuziunea dintre BCR şi Omniasig care a avut loc în 2012, grupul Vienna In­surance Group (VIG), care deţine în prezent Omniasig, i-a dat votul de încredere lui Tecău şi l-a pus în fruntea asigurătorului nou creat.

În plus, în 2014 austriecii au mizat din nou pe competenţele de CEO ale lui Mihai Tecău şi i-au prelungit mandatul cu încă patru ani, ceea ce înseamnă că actualul şef al Omniasig va conduce compania până cel puţin în 2018. Tecău se află practic la primul job de CEO, el lucrând anterior în cadrul fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Şi Generali, cel mai puternic grup italian de asigurări, este condus pe plan local de un român. Adrian Marin ocupă poziţia de director general al Generali din 2011, el fiind promovat de pe poziţia de director general adjunct. Anul trecut compania coordonată de Marin a înregistrat afaceri de 484 mil. lei (108 mil. euro).

Printre românii care conduc subsidiarele companiilor străine din plan local se numără şi Mihnea Tobescu, director general al companiei Euroins, deţinută de bulgarii de la Eurohold. El se află la cârma asigurătorului, aflat în prezent în redresare financiară, din 2012. Anterior, el a fost manager general al companiei americane AIG România.

Românii sunt tot mai numeroşi la conducerea companiilor de asigurări, într-o perioadă în care numărul asigurătorilor cu capital românesc este în scădere, odată cu falimentul Astra Asigurări şi situaţiile incerte la Carpatica Asig, companie deţinută de omul de afaceri Ilie Carabulea, sau City Insurance, companie controlată de Dan Odobescu.

O concluzie simplă, la prima vedere, ar fi aceea că românii sunt buni ca şefi în asigurări, dar nu ca şi ca acţionari.

Managerii români sunt şi mai numeroşi în piaţa de asigurări de asigurări de viaţă, unde şefia celor mai mari trei companii sunt deţinute de români. Marius Popescu conduce de trei ani NN Asigurări, cel mai mare asigurător de viaţă cu afaceri de peste 600 mil. lei anual. BCR Viaţă, al doilea cel mai mare asigurător de viaţă, condus de Sorin Mititelu, în timp ce Emilia Bunea este şefa Metropolitan Life, al treilea cel mai mare asigurător de viaţă.

Asigurările, o piaţă de 2 miliarde de euro, sunt în prezent unul dintre cele mai zbuciumate sectoare ale economiei, fiind marcate de numeroase schimbări legislative, falimente şi proteste ale clienţilor, nemulţumiţi de majorările de tarife. 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO