Bănci și Asigurări

Paradoxul creditării corporate: cererea scade, dar finanţările noi sunt la maximul ultimilor opt ani

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

07.07.2015, 00:02 238

Băncile au solicitat în primele cinci luni din acest an 427.000 de rapoarte de la Centrala Riscului de Credit pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali, cu circa 12.000 de solicitări mai puţin faţă de perioada ianuarie-mai 2014, potrivit datelor BNR. În luna mai, numărul de interogări ale bazei de date a CRC pentru debitorii potenţiali a fost de 95.000, cu 2.000 mai puţin faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Paradoxal, băncile au acordat companiilor credite noi în lei de 2,6 miliarde de lei în luna mai, un maxim al ultimilor opt ani.

Cumulat, în primele cinci luni au fost acordate credite corporate noi de 8,6 miliarde de lei, în creştere cu o cincime. Numărul interogărilor pentru clienţii potenţiali este strâns legat de cererea de credite, băncile verificând fiecare client în procesul de aprobare a dosarului de credit. CRC pune la dispoziţie informaţii atât despre persoanele fizice cât şi despre persoanele juridice, dar clienţii verificaţi sunt în general companii, persoanele fizice fiind verificate de obicei la Biroul de Credit.

Maximul istoric de interogări a fost atins în mai 2007, când băncile au trimis circa 1,2 milioane de solicitări pentru a afla informaţii despre clienţii potenţiali. Multe companii nu au reuşit să îşi mai achite ratele la credite în perioada de criză, foarte multe fiind din categoria firmelor mici şi mijlocii. Firmele au probleme în continuare, numărul datornicilor la bănci aflaţi în insolvenţă şi faliment atingând în mai maximul istoric de aproape 9.500 de firme.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO