Bănci și Asigurări

Părerile analiştilor sunt împărţite cu privire la politica de dobândă a BNR în 2016

Părerile analiştilor sunt împărţite cu privire la...

Autor: Liviu Popescu, Claudia Medrega

05.01.2016, 00:07 733

Majoritatea analiştilor anticipează că banca centrală va menţine în acest an dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75%, însă apariţia unor semne de supraîncălzire a eco­no­miei şi revenirea inflaţiei în teritoriul pozitiv ar putea deter­mina BNR să majoreze rata în ultimul trimestru al anului.

Există şi voci răzleţe care susţin că există posibilitatea de a mai vedea o tăiere a dobânzii-cheie la 1,5% la final de an, dar şi pesimişti care anticipează o rată de 2,5%.

Pentru prima şedinţă din acest an programată pentru joi, 7 ianuarie, economiştii se aşteaptă ca BNR să facă o pauză în procesul de relaxare a politicii monetare şi să menţină dobânda-cheie.

Motoarele economiei vor continua să tureze în acest an, ritmul de creştere al PIB urmând să ajungă la 4% sau chiar peste acest nivel.

Radu Crăciun, economistul-şef al BCR, cel mai mare jucător din sistem, consideră că BNR va fi în situaţia de a creşte dobânda-cheie în ultimul trimestru al anului „în condiţiile în care până la jumătatea anului inflaţia va rămâne probabil negativă datorită impactului scăderii TVA şi se va apropia de 1% la sfârşitul anului.“

Politica monetară a BNR a intrat în stand-by din mai 2015, când instituţia a redus dobânda-cheie la minimul istoric de 1,75% pe an, concomitent cu reducerea rezervelor minime obligatorii la lei la 8%, în timp ce RMO la valută a staţionat anul trecut la 14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO