Bănci și Asigurări

Pariul sefului BRD: 55% stabilizare a economiei, 45% deteriorare

29.07.2009, 19:20 27

Daca ar fi sa pariez, as zice ca sunt sanse de 55% sa vedem o stabilizare a economiei la nivelul actual si de 45% ca situatia sa se degradeze in continuare, afirma Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata.

"Nu pot sa intrevad ce va urma, dar este clar ca lucrul cel mai bun la care ne putem astepta ar fi sa ne stabilizam, mai ales ca si anul agricol s-ar putea dovedi destul de bun. Din partea Guvernului nu mai avem la ce sa ne asteptam pana la alegeri, e si prea tarziu pentru decizii care sa mai salveze ceva din acest an si oricum niciun executiv nu ar lua masuri drastice intr-o perioada electorala, iar din acest punct de vedere criza a picat rau pentru Romania."

Cat priveste masurile care ar trebui sa ajute economia pentru a depasi criza, seful BRD spune ca dincolo de acordul cu FMI lipseste "o piesa importanta": proiectele mari de investitii, care sunt folosite in toata Europa pentru stimularea activitatii economice. "Rolul bancilor nu este sa ajute la finantarea deficitului bugetar, ci sa sprijine economia, investitiile in infrastructura, insa marile proiecte lipsesc in continuare. Nu am mai auzit nimic despre autostrada Comarnic - Brasov unde am fi pregatiti sa finantam compania Vinci si nici nu cred ca se va intampla mare lucru pana la sfarsitul anului." Recent, BRD a participat in calitate de co-arranger alaturi de BCR la club loan-ul prin care Finantele au imprumutat 1,2 mld. euro, cota de participare a BRD fiind de 250 mil. euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO