Bănci și Asigurări

Patria Credit a dat dividende de 22 milioane de lei, dublu faţă de profitul de anul trecut

Patria Credit a dat dividende de 22 milioane de lei,...

Autor: Ciprian Botea

07.08.2015, 00:03 1080

Patria Credit, o societate de microfinanţare controlată de fondurile de investiţii Romanian American Investment Foundation şi Balkan Accession Fund, le-a acordat acţionarilor dividende de 22 milioane de lei, dublu faţă de profitul consemnat anul trecut, o parte din bani provenind din câştigurile obţinute în 2012, 2013 şi anterior anului 2009, potrivit unei hotă­râri a adunării generale a acţionarilor.

Compania a avut profituri cumulate de 32 milioane de lei în ultimii patru ani după ce în 2009 şi 2010 raportase pierderi de aproape 12 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Profitul de anul trecut a fost de 11 milioane de lei, iar veniturile totale de 88 milioane de lei.

Cea mai mare parte a sumei distribuită sub formă de dividende le-a revenit celor două fonduri de investiţii. Nextebank, deţinută tot de administratorul celor două fonduri, a primit dividende brute de 64.000 de lei. Bogdan Merfea, CEO al Nextebank, a primit dividende brute de 61.000 de lei, Diana Kallos, directorul financiar al băncii, a încasat 43.000 de lei, iar Oleg Moraru, directorul general al Patria Credit, a fost recompensat cu 9.700 de lei.

Bogdan Merfea, Diana Kallos şi Oleg Moraru au avut dreptul la dividende după ce acţionarii majoritari ai Patria Credit le-au transferat acţiuni de aproape 0,5% din capitalul social al companiei. Transferul acţiunilor a fost aprobat în aceeaşi adunare generală în care a fost stabilit şi cuantumul dividendelor.

Şi Raiffeisen a acordat anul acesta acţionarilor dividende mai mari cu 20% faţă de profitul obţinut anul trecut. Iniţial, banca propusese dividende de 300 milioane de lei, dar suma a fost dublată într-un final din rezervele constituite de bancă în anii anteriori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO