Bănci și Asigurări

Patrick Gelin ar putea sa-si incheie mandatul la conducerea BRD. Societe Generale pregateste un alt bancher francez

Patrick Gelin ar putea sa-si incheie mandatul la conducerea BRD. Societe Generale pregateste un alt bancher francez

Patrick Gelin este la conducerea celei de-a doua banci locale de opt ani

21.09.2009, 18:42 103

Francezul Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen, ar putea sa-siincheie in cateva luni mandatul la conducerea celei de-a doua maribanci de pe piata, actionarul majoritar, grupul francez SocieteGenerale, pregatind un alt bancher francez care sa-i preia functia,afirma surse bancare.

Gelin, care implineste 64 de ani in decembrie, ar putea sa sepensioneze, spun sursele citate.

In locul sau ar putea veni un bancher cu experienta in SocGen,care in ultimii ani a fost director executiv al subsidiarei dinEgipt a grupului, iar anterior a detinut functia de vicepresedinteal filialei din Cehia, Komercni Banka. Perioada de tranzitie lavarful BRD ar putea dura pana la inceputul anului viitor, timp incare noul presedinte desemnat ar urma sa cunoasca banca.

"BRD-Groupe Societe Generale nu comenteaza informatiilereferitoare la eventualele modificari in componenta echipei deconducere a bancii si isi rezerva dreptul de a face publice astfelde informatii in momentul in care structurile de decizie alegrupului vor lua hotarari privitoare la astfel de schimbari", aprecizat BRD.

Gelin detine functia de director general (CEO) al BRD dinaprilie 2001, iar incepand din octombrie 2004 a cumulat-o cu cea depresedinte al bancii. El a avut doua mandate la conducerea BRD,fapt mai putin obisnuit, ceea ce a aratat increderea de care abeneficiat din partea actionarului majoritar. In cei opt ani deconducere, activele bancii au crescut de la 2 mld. euro la 11,7mld. euro, profitul ajungand anul trecut la 368 mil. euro. In varaanului trecut, Gelin a fost numit si membru in Comitetul demanagement al grupului Societe Generale - a doua structura deconducere dupa Comitetul executiv - ca recunoastere a cresteriiimportantei afacerilor BRD la nivelul grupului francez.

El lucreaza pentru Societe Generale din 1970, iar inainte de aveni in Romania in 2001 a condus timp de trei ani subsidiara de laLondra a grupului.

In timpul celor doua mandate, Gelin a continuat procesul derestructurare inceput de francezi dupa achizitia bancii de la statin 1999, iar din toamna lui 2003 a lansat un program de crestereagresiva pe piata de retail care a dus la extinderea reteleiteritoriale la peste 930 de unitati .

Odata cu cresterea operatiunilor bancii, in jurul BRD s-aconstituit in ultimii ani o structura de grup financiar, careinclude firme de leasing, consumer finance, administrare de flotede autovehicule, administrare de fonduri de pensii, assetmanagement, corporate finance, asigurari de viata.

La Bursa de la Bucuresti, capitalizarea BRD se ridica in prezentla circa 2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO