Bănci și Asigurări

Patru asigurători au vândut poliţe în S1 deşi aveau solvabilitatea sub limita legală

Patru asigurători au vândut poliţe în S1 deşi aveau...

Autor: Anelis Baciu

22.10.2015, 00:05 621

Patru companii de asigurări au subscris prime în intervalul ianuarie-iunie a acestui an deşi nu respectau cerinţele minime legale de solvabilitate, potrivit datelor Autorităţii de Supra­ve­ghe­re Financiară (ASF). Autoritatea menţionează în raportul se­mestrial numai doi asigurători - Carpatica Asig şi Astra Asi­gurări - şi evită să dezvăluie identitatea celorlalte două com­panii. Astra, societate căreia ASF i-a retras autorizaţia de func­ţionare la finalul lunii august, avea un grad de sol­va­bi­litate de minus 7,5, în timp ce în cazul Carpatica Asig indi­ca­to­rul se situa în iunie la minus 6,2.

Cel mai probabil a treia companie care avea o marjă de sol­vabilitate sub unu la jumătatea anului este Euroins, din mo­ment ce după trei luni autoritatea a decis să pună com­pa­nia deţinută de grupul bulgar Eurohold în redresare finan­ciară pe bază de plan. Rămâne însă un mister cine este cea de a patra companie care a vândut poliţe fără să aibă o marjă minimă de solvabilitate, de vreme ce ASF nu a răspuns unui solicitări a ZF pe această temă. Unele surse din piaţă spun că ar fi vorba de asigurătorul de stat Eximasig, însă reprezentaţii acestuia neagă informaţia.

Astra, Carpatica, Euroins şi Eximasig sunt cei patru asigurători care au picat pri­mul test de stres derulat pe piaţa de asigurări reali­zat pe baza situaţiilor financiare de la jumătatea anului trecut.

“La nivel individual, în urma realizării exerciţiului BSR (conform regiumului de Solvabilitate I), ratele de solvabilitate ale Astra, Carpatica, EXIM şi Euroins au înregistrat valori negative”, scrie în raportul care prezintă rezultatul testului de stress.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO