Bănci și Asigurări

Patru milioane de proprietari au plătit anul trecut 130 mil. euro pentru a-şi asigura casele

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

24.03.2014, 00:07 366

Asigurătorii locali aveau la sfâr­şitul anului trecut patru milioane de contracte de asigurări de locuinţe în vigoare, cu circa o jumătate de milion de poliţe mai mult decât în decembrie 2012, determinantă pentru această evoluţie fiind accelerarea afacerilor pe segmentul poliţelor obligatorii în a doua jumătate a anului trecut, potrivit datelor Autori­tă­ţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Asigurările facultative au stagnat în apropierea nivelului de 3,3 milioane de contracte, din ce în ce mai puţini clienţi ale căror poliţe au expirat fiind convinşi de asigurători să încheie un nou contract. Faţă de nivelul record din 2011, când numărul total al poliţelor de asigurare ajunsese la aproximativ cinci milioane, din piaţă au dispărut un milion de contracte. Clienţii au renunţat să-şi mai asigure casele pe fondul modificărilor frecvente ale legii privind obligativitatea asigurării locuinţelor, dar şi în contextul în care ultimii ani nu au consemnat evenimente catastrofale majore (cutremure, inundaţii), care să scoată în evidenţă nevoia de asigurare.

Asigurătorii afirmau încă din toamna anului trecut că se observă un trend clar de încetinire a vânzărilor pe acest segment. Anul trecut, companiile de asigurări au vândut poliţe facultative de locuinţe în valoare de 569 milioane de lei (130 mil. euro), cu echivalentul a numai 3 milioane de lei peste nivelul din 2012.

Pe asigurări obligatorii, compania care emite aceste poliţe – PAID – a în­re­gistrat subscrieri de 60 mil. lei (13,5 mil. euro), de trei ori mai mult decât în anul anterior. Poliţele obligatorii acoperă doar pagubele produse de cutremure, alunecări de teren şi inundaţii în limita a 10.000 sau 20.000 de euro şi costă 10 şi respectiv 20 de euro pe an. De anul trecut asigurările obligatorii pot fi achiziţionate şi de la asigurătorii nonmembri ai PAID, care au semnat un parteneriat de colaborare cu societatea. De altfel vân­ză­rile mai mari de poliţe PAD din a doua jumătate a anului trecut se datorează acestor parteneriate. Poliţele facultative sunt mai scumpe pentru că acoperă mai multe riscuri, iar locuinţele sunt asigurate la valoarea reală. Tariful mediu al unei poliţe facultative a locuinţei ajunge în prezent la circa 40 de euro anual.

Numai 50% din cele peste 8 milioane de locuinţe din România sunt asigurate. Gradul de cuprindere în asigurare rămâne scăzut deşi mulţi asigurători au încercat în criză să-şi echilibreze portofoliile şi să compenseze scăderea afacerilor pe segmentul asigurărilor Casco, care reprezintă în continuare peste două treimi din piaţa asigurărilor generale. De altfel asigurările de locuinţe reprezintă o nişă profitabilă pentru asigu­ră­tori atât timp cât nu se întâmplă un eveniment catastrofal.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO