Bănci și Asigurări

Pensiile obligatorii, castig mediu de 7%

08.01.2009, 17:09 15

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), la care au aderat peste 4 milioane de angajati, au inregistrat anul trecut un randament mediu ponderat de 6,96%, peste inflatie, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Randamentul mediu real este de 2,4%.

Aceste rezultate sunt aferente perioadei 20 mai (prima zi de colectare a contributiilor) - 31 decembrie. Randamentul anualizat este de 11,29%, iar valoarea reala se ridica la aproximativ 4%. Castigul mediu a fost calculat prin ponderarea valorii unitatilor de fond cu cea a activelor nete ale fondurilor.
Estimarile APAPR arata ca piata locala de pensii obligatorii, formata din 14 fonduri, a avut cea mai buna performanta din Europa Centrala si de Est.
Cele mai mari piete de pensii obligatorii din regiune - Polonia, Ungaria, Croatia si Slovacia - au inregistrat pierderi intre 7% si 15% anul trecut.
"Practic, piata a reusit sa demonteze in mai putin de un an reticentele initiale legate de randamentele reale fata de inflatie ale acestor fonduri. Am demonstrat ca argumentele ridicate in diferite ocazii impotriva pietei de pensii private nu au fost corecte si ca putem investi eficient banii celor peste patru milioane de clienti", a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR si directorul general al Allianz-Tiriac Pensii, a doua companie de pe aceasta piata.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO