Bănci și Asigurări

Persoanele fizice au pus încă un miliard de lei în depozite în octombrie

Persoanele fizice au pus încă un miliard de lei în...

Autor: Liviu Popescu

27.11.2014, 00:00 329
Depozitele constituite la bănci de clienţii persoane fizice însumau 132 miliarde de lei la finele lunii octombrie, în creştere cu aproape 4% faţă de perioada similară a anului trecut. Comparativ cu luna septembrie, depozitele au crescut cu circa  un miliard de lei, potrivit datelor BNR. Depozitele în lei ale populaţiei însumau la finele lunii octombrie 82 mld. lei, în creştere cu 4,2% faţă de perioada similară a anului trecut. Depozitele în valută ale populaţiei însumau 11 mld. euro (50 mld. lei), în scădere uşoară faţă de luna anterioară şi cu 3% peste nivelul din octombrie anul trecut. În condiţiile în care la începutul crizei stocul depozitelor înregistra creşteri de două cifre, generate în mare parte de temerile privind evoluţia viitoare a economiei şi inclusiv a veniturilor proprii, dinamica s-a temperat în ultimul an şi jumătate, odată cu primele semne ale revenirii apetitului pentru consum, dar şi pe fondul scăderii dobânzilor oferite de bănci.
 
În cazul depozitelor de retail, dobânda medie este de circa 3% pe an, dar în cazul sumelor depuse pe una sau trei luni băncile mari au coborât cu bonificaţiile la 2% pe an sau chiar mai puţin. Clienţii care îşi depun la bancă sume mici pe termen scurt, respectiv până la trei luni, primesc înapoi chiar mai puţin, deoarece câştigul din dobândă nu acoperă comisioanele de retragere a numerarului şi cele pentru administrarea contului curent. În ultima perioadă, unele bănci au început să promoveze depozitele pe termen lung în contextul în care au rămas fără linii de finanţare în valută importante. Liniile de finanţare de la băncile-mamă au scăzut la 13 mld. euro, faţă de un maximum de 22 miliarde de euro în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO