Bănci și Asigurări

Peste 700.000 de romani platesc ratele cu intarziere sau deloc. Cum comentati?

Peste 700.000 de romani platesc ratele cu intarziere sau deloc
08.06.2010, 23:49 140

Ratele la credite au devenit o povara tot mai mare pentruclientii cu imprumuturi garantate, astfel ca valoarea totala arestantelor de peste 30 de zile ale persoanelor fizice a ajuns inaprilie la 3,99 miliarde (892 mil. euro), cu 40% peste nivelul dela sfarsitul anului trecut, arata datele BNR.

Restanta medie la creditele in lei a urcat in aceeasi perioadade la 2.800 de lei la peste 3.700 de lei, in timp ce restantele laeuro au crescut de trei ori mai repede decat la lei, ceea ce indicaprobleme in crestere pentru clientii cu imprumuturi de valoarea maimare, care sunt de obicei credite garantate. Creditele ipotecare,de exemplu, sunt acordate in proportie de 95% in valuta.

Analistii spun insa ca intarzierile la plata in cazul clientilorcu imprumuturi garantate preseaza in continuare mai putinportofoliile bancilor, deoarece clientii au un profil financiar maisolid si se straduiesc sa isi achite datoriile pentru ca au maimult de pierdut decat un client cu un credit de consum de valoaremica. Chiar daca au crescut mai repede, restantele la imprumuturilein euro sunt cu 40% mai mici decat cele la lei.

"Nu cred ca restantele la valuta, care sunt in mare partecredite cu garantii, au cum sa le egaleze pe cele la lei, unde suntincluse mai ales creditele de consum. Clientii cu credite ipotecareau un profil de risc mai scazut si au venituri mai mari. Restantelepe acest segment depind insa si de cat de eficiente suntrestructurarile si rescadentarile de credite", comenteaza LucianAnghel, economistul-sef al BCR. In continuare, circa trei sferturidin restantele populatiei sunt intarzieri la plata mai mari de 90de zile, provizionate integral de catre banci si incadrate,potrivit normelor BNR, in categoria pierdere. Restantele la leiajungeau in aprilie la 2,27 miliarde de lei, iar cele la euro la1,35 miliarde de lei.

Restantele populatiei au crescut de 2,5 ori in ultimul an, pefondul cresterii ratei somajului si al scaderii venituluidisponibil, estimarile de pana acum indicand o posibila stopare adeteriorarii portofoliilor de credite la jumatatea acestui an.Masurile de austeritate fiscala anuntate de Guvern ar putea da insapeste cap calculele bancherilor din cauza scaderii veniturilorbugetarilor cu 25% care va afecta capacitatea de rambursare acreditelor cu atat mai mult cu cat economia va intarzia sa isirevina din recesiune.

"Nu poate fi exclusa o crestere a restantelor si in a douajumatate a anului, dar ramane sa vedem cum se vor aplica masurilede austeritate si mai ales de cand se vor aplica. In acelasi timp,situatia depinde foarte mult si de evolutia economiei", mai spuneAnghel

Numarul restantierilor a crescut in aprilie cu aproape 33.000 depersoane, pana la 710.400 de debitori, dupa ce in primele trei luniale anului fusese consemnata o usoara scadere a numarului acestora.In acelasi timp, numarul creditelor restante a ajuns la 1,07milioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO