Bănci și Asigurări

Peste jumătate din rezerva de aur a BNR a rămas şi anul trecut în străinătate

Peste jumătate din rezerva de aur a BNR a rămas şi...

Autor: Claudia Medrega

19.07.2017, 00:07 917

Valoarea rezervei de aur a BNR, care oscilează în jurul a 104 tone, a ur­cat anul trecut la 16,6 mld. lei (circa 3,66 mld. euro), iar mai mult de jumă­ta­te din cantitatea de aur (circa 60%) a ră­mas în ultimii şapte ani depozitată în afara gra­ni­ţelor României. BNR avea în 2016 depozitat în afara ţării, în prin­cipal la Londra, aur în valoare de 9,82 mld. lei, potrivit da­te­lor băncii centrale.

„BNR deţine aur atât în tezaurul pro­priu, cât şi în custodie, la Ban­ca An­gliei. Aurul păstrat de către BNR în con­tul deschis la Ban­ca Angliei (custo­de solid din punct de vedere finan­ciar şi re­putaţional, la care păs­trează aur bănci cen­trale din întrea­ga lume) este în permanenţă la dispo­zi­ţia BNR, Ban­ca Angliei realizând ope­raţiuni prin acest cont numai la instruc­ţiunile şi în nu­mele BNR“, susţine BNR în Rapor­tul anual pentru 2016.

Valoarea deţinerilor de aur repre­zintă circa 9,7% din rezervele interna­ţio­nale totale, în timp ce cea mai mare pon­dere revine rezervelor valutare. Rezer­vele internaţiona­le ale României în­­su­mau la finele anului tre­cut 37,9 mld. euro.

Pe lângă depozitele de aur plasate în afara Ro­­mâniei, BNR avea anul tre­cut şi lingouri cu o valoare de 4,47 mld. lei şi monede de aur în va­­loare de 2,3 mld. lei.

BNR a avut în ulti­mii ani cea mai ma­re re­zer­vă de aur din Europa Cen­­t­ra­lă şi de Est, de 104 tone, deşi nu a mai cumpărat aur din anul 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO