Bănci și Asigurări

Peter Kasyk, Grawe: In fiecare luna doua sute de clienti renunta la asigurarea de viata

Peter Kasyk, Grawe: In fiecare luna doua sute de clienti renunta la asigurarea de viata

Peter Kasyk, directorul general al Grawe: Vom avea o crestere redusa a pietei, daca va fi 5-10%, voi fi fericit. Avem acum o situatie complet diferita fata de anul trecut: cursul a crescut, deci cei cu credite in euro platesc mai mult, au crescut si dobanzile, in schimb salariile au crescut mai incet. In aceste conditii, oamenii se vor gandi mult mai atent inainte sa investeasca in asigurari de viata, ceea ce ne va afecta si pe noi.

24.04.2009, 00:00 864

Grawe, unul din primii zece jucatori din piata asigurarilor de viata, a inregistrat de la sfarsitul anului trecut o crestere cu 50% a numarului de clienti care renunta la politele de asigurare de viata, numarul cazurilor de acest fel fiind, in medie, de 200 in fiecare luna.
"In ultimele luni sunt mult mai multi clienti decat in trecut care vor sa isi rascumpere politele, atat contracte foarte noi, cat si contracte vechi. Multi clienti se sperie de criza si se gandesc ca nu pot avea incredere in companiile mici atunci cand cea mai mare companie de asigurari din lume (AIG - n.r.) are probleme", spune Peter Kasyk, directorul general al Grawe in Romania si Republica Moldova.
Intreaga piata de asigurari de viata se confrunta cu o crestere semnificativa a numarului de clienti care renunta la polite inainte de scadenta. Aceasta operatiune este insa paguboasa pentru client, deoarece el pierde o parte mai mica sau mai mare din sumele pe care le-a platit, in functie de numarul de ani care au trecut de la incheierea politei. In primii trei ani de la semnarea contractului politele nici nu au valoare de rascumparare, deci clientul nu primeste nimic in cazul in care renunta la polita si pierde toate primele platite pana atunci. Cu cat trece mai mult timp de la semnarea contractului, cu atat clientul pierde mai putin, dar oricum iese pe minus in cazul rezilierii.
Seful Grawe afirma ca, desi rezilierile au crescut, vanzarile noi de asigurari de viata nu au scazut. In primul trimestru din acest an asiguratorul a inregistrat prime brute subscrise de circa 22 mil. lei (5,2 mil. euro), in crestere cu 15% fata de rezultatul din aceeasi perioada a anului trecut.
"In vanzari nu vedem o schimbare semnificativa, numarul de contracte noi este stabil. Nu mai avem cresterea spectaculoasa din anii trecuti, dar nici nu scadem", spune Kasyk.
El estimeaza pentru 2009 o crestere a pietei de asigurari de viata de maximum 5-10%, ritm in care se va inscrie si Grawe.
"Vom avea o crestere redusa a pietei, daca va fi 5-10%, voi fi fericit. Avem acum o situatie complet diferita fata de anul trecut: cursul a crescut, deci cei cu credite in euro platesc mai mult, au crescut si dobanzile, in schimb salariile au crescut mai incet. In aceste conditii, oamenii se vor gandi mult mai atent inainte sa investeasca in asigurari de viata, ceea ce ne va afecta si pe noi." Anul trecut Grawe a raportat un volum de prime brute subscrise de 86,3 mil. lei (23,5 mil. euro), in crestere cu 15% fata de 2007, fiind al optulea jucator de pe piata.
In prezent, unul din principalele obiective ale companiei este reducerea costurilor. "Am amanat cresterea salariilor angajatilor, dar nu luam in considerare reducerea numarului de salariati. Ne gandim de doua ori insa inainte de a angaja pe cineva."
In noiembrie anul trecut Grawe a intrat pe piata asigurarilor generale prin lansarea unui produs de asigurare pentru locuinte, iar pana in prezent a vandut mai putin de 1.000 de polite. "Asigurarile de locuinte au inca o pondere redusa in activitatea noastra, dar lucrurile se vor schimba la sfarsitul anului sau la inceputul lui 2010, odata cu intrarea in vigoare a legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor.
Asigurarea obligatorie nu aduce profit, dar deschide calea spre alte businessuri, cum este asigurarea facultativa de locuinte."
Grawe intentioneaza sa intre in sistemul asigurarilor obligatorii, dar sunt inca multe lucruri neclare in legislatie, sustine Kasyk. "Cum sa discut cu actionarii investitia in asigurarile obligatorii daca nici macar nu exista statutul PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor, care va emite politele si va avea drept actionari asiguratori - n.r.)?", se intreaba el.
In a doua jumatate a acestui an Grawe are in plan sa isi extinda activitatea pe piata asigurarilor generale prin lansarea unor produse pentru intreprinderi mici si mijlocii, cum ar fi asigurari de raspundere civila, de proprietati sau de bunuri.
"Avem asteptari de la segmentul property, dar o adevarata schimbare in structura portofoliului nostru vom vedea cand vom intra in businessul auto, cel mai probabil printr-o achizitie." Grawe se uita dupa achizitii de cativa ani, compania fiind interesata de sectorul asigurarilor generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO