Bănci și Asigurări

Peter Weiss, şeful Bancpost, se pregăteşte să părăsească banca

Peter Weiss, şeful Bancpost, se pregăteşte să...

Autor: Razvan Voican, Ciprian Botea

23.05.2012, 17:32 2281

Peter Weiss, olandezul care a preluat funcţia de CEO al Bancpost la începutul lui 2011, urmează să-şi încheie mandatul, afirmă surse bancare. Cu un background puternic în corporate banking, Weiss fusese recrutat de grecii de la Eurobank cu misiunea de a reface profitabilitatea Bancpost şi de a-i consolida businessul inclusiv prin creşterea afacerilor pe segmentul corporate, pe măsura potenţialului băncii.

Anul trecut el a fost aproape de îndeplinirea obiectivului de revenire a Bancpost pe profit după o lungă perioadă cu pierderi, însă chiar dacă a rămas negativ, rezultatul a fost îmbunătăţit comparativ cu anii precedenţi.

Când a venit la Bancpost în ianuarie 2011 Peter Weiss cunoştea deja bine piaţa bancară locală având în vedere că fusese CEO al RBS România. Retragerea sa din funcţia de CEO al Bancpost este suprinzătoare având în vedere că nu a împlinit nici măcar un an şi jumătate de mandat. Potrivit surselor bancare citate, el a invocat motive personale în această decizie. Familia lui Weiss trăieşte în Grecia, bancherul făcând în mod curent naveta între Bucureşti şi Atena.

Mai departe, funcţia de CEO al Bancpost ar putea fi încredinţată unui bancher grec, cu experienţă în altă subsidiară din regiune a Eurobank.

Bancpost are o importanţă majoră pentru grupul Eurobank, fapt demonstrat încă o dată în aceste zile de prezenţa la Bucureşti a şefului băncii elene Nicholas Nanopoulos. Surse de pe piaţă afirmă că acesta ar fi făcut astăzi o vizită la Banca Naţională, unde ar fi avut o întâlnire chiar cu guvernatorul Mugur Isărescu. Cel puţin până în prezent Eurobank a răspuns constant solicitărilor BNR privind consolidarea capitalului şi asigurarea finanţărilor necesare Bancpost - unul dintre cele mai puternice branduri de pe piaţa bancară locală, cu o istorie de peste 20 de ani.

Cine vine în locul lui Peter Weiss la conducerea Bancpost

Grecul Anthony Hassiotis va prelua în luna iulie funcţia de CEO al Bancpost, un jucător de top zece din sistemul bancar, el urmând să îl înlocuiască pe Peter Weiss, cel care a condus banca în ultimul an şi jumătate. Mandatul lui Hassiotis se află însă sub rezerva aprobării BNR.

El a fost anterior CEO al Postbank, subsidiara din Bulgaria a grupului Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost. El a mai lucrat în Grecia pentru General Bank şi ATE Bank, dar şi pentru grupuri străine precum Barclays sau Citibank.

Anterior a deţinut funcţii de conducere în cadrul Mellon Bank în SUA şi Marea Britanie. De asemenea, a mai lucrat pentru Citibank în ţări precum  Arabia Saudită, Venezuela şi Costa Rica.

Hassiotis a studiat la Universitatea din Arizona şi Cass Business School din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO