Bănci și Asigurări

Petre Bunescu, vicepresedinte BRD: Banii retrasi in toamna se reintorc in sistem

03.02.2009, 19:09 112

O parte din clientii care si-au spart depozitele in toamna pentru a se retrage spre detinerile de numerar, incep sa revina cu banii la banci, spune Petre Bunescu, director general adjunct al BRD-SocGen.

In toamna, cand pietele financiare internationale erau in fierbere, iar pe plan local circulau zvonuri privind iminenta caderii unor banci, unii clienti au ales sa isi retraga banii din banci, reorientandu-se spre plasamente in titluri de stat sau chiar pastrarea numerarului in casete de valori.
"La sfarsitul lui 2008 s-a observat o scadere a depozitelor in banci. O parte din clienti, nu doar pe plan local, ci si international, si-au retras depozitele. Nu stiu anvergura, dar a aparut acest fenomen. La inceputul lunii ianuarie am observat o inversare a acestui trend", a aratat Bunescu, mentionand ca inca sunt sume care au fost retrase in toamna si care nu s-au intors in sistemul bancar.
Directorul BRD a explicat ca la sfarsitul anului trecut bancile au fost nevoite sa isi majoreze importurile de numerar in valuta, pentru a face fata cererii ridicate din partea clientilor. Si din acest punct de vedere luna ianuarie a adus o inversare de trend.
"Aceasta reintegrare in sistem a unor disponibilitati va putea sa refaca sursa de finantare, astfel incat bancile sa acorde credite", spune Bunescu. Bancherii prezenti la un seminar organizat de Finmedia pe tema conversiei creditelor luate in valuta spre lei considera ca este inca devreme pentru o asemenea miscare, in conditiile in care diferentialul de dobanda ramane ridicat.
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank, spune ca dobanzile la lei sunt "cu mult peste realitate."
El a aratat ca, daca o banca atrage depozite cu dobanzi de peste 20%, atunci trebuie sa dea credite la dobanzi de peste 30%, insa este dificil sa gaseasca clienti care sa isi permita un asemenea imprumut. Practic, o companie ar trebui sa aiba o rentabilitate de circa 40%. "Dar ce vedem este doar o parte. Sunt multe fonduri atrase cu dobanzi mai mici, cum ar fi cele din conturile curente ale societatilor comerciale", a punctat Ghetea. El a precizat ca ARB a cerut bancii centrale sa reduca cerintele de constituire de rezerve minime obligatorii, dar si dobanda de politica monetara.
Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, noteaza ca dobanzile la lei se mentin la niveluri ridicate pe piata interbancara, reflectand si o perceptie acuta a riscului de catre jucatori. "In aceste conditii actuale de dobanda foarte ridicate datele ne arata ca nu se substituie creditele in euro cu unele in lei."
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO