Bănci și Asigurări

Piaţa asigurărilor în primul semestru: primele brute subscrise cresc cu 11%

Piaţa asigurărilor în primul semestru: primele brute...

Autor: Mediafax

28.09.2016, 16:38 374

Ambele segmente de asigurări, atât cele generale, cât şi cele de viaţă au consemnat un avans în prima jumătate a anului 2016, de aproximativ 11% şi respectiv de 10%, comparativ cu perioada similară a anului 2015.

Valoarea primelor brute subscrise, în primele şase luni ale anului, de către societăţile de asigurări şi de către sucursale, doar pe teritoriul României, a fost de 4,92 miliarde de lei, în creştere cu 13%, comparativ cu prima jumătate a anului precedent (4,34 miliarde de lei). Primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat o scădere cu 51%, în primul semestru al anului 2016, (0,08 miliarde de lei), faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015 (0,17 miliarde de lei).

În prima jumătate a anului 2016, asigurările auto, clasa A3 (asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) şi clasa A10 (asigurări de răspundere civilă pentru autovehicule), reprezintă 75% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurărilor generale şi 60% din totalul primelor brute subscrise la nivel de piaţă.

Subscrierile aferente celor două clase de asigurări generale au crescut în 2016, în special cele pentru asigurări de răspundere civilă pentru autovehicule, care au înregistrat un avans de aproximativ 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Spre deosebire de piaţa europeană de asigurări, care este dominată de segmentul asigurărilor de viaţă (circa 61% conform datelor Insurance Europe), în România acesta reprezintă doar 17% din primele brute subscrise, piaţa fiind dominată de asigurările generale, respectiv de cele auto.

Topul societpţilor cu cele mai mari volume de prime brute subscrise şi ponderea lor în total piaţă (asigurări generale şi de viaţă) este condus de Asirom VIG, urmată de Allianz-Ţiriac Asigurări şi de Omniasig VIG.

Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurările generale, în prima jumătate a anului 2016, a fost de 3,88 miliarde de lei, în creştere faţă de perioada similară a anului precedent cu 11%.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări generale, cele mai mari ponderi le deţin clasele A10 (răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre), A3 (vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant) şi A8 (incendiu şi calamităţi naturale pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 - A7). În prima jumătate a anului 2016, ponderea acestor trei clase a fost de 89% din totalul primelor brute subscrise de către societăţile de asigurare pe segmentul asigurări generale.

Primele brute subscrise de către societăţile de asigurări pentru activitatea de asigurări de viaţă au înregistrat o creştere cu 9% în prima jumătate a anului 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând pragul de 784,92 milioane de lei. Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări de viaţă, cele mai mari ponderi le deţin clasele C1 (asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare) şi respectiv C3 (asigurări de viaţă şi anuităţi legate de fonduri de investiţii) care împreună cumulează 95% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă.

La sfârşitul primului semestru al 2016, societăţile de asigurare au raportat indemnizaţii brute plătite, cumulat pentru cele două categorii de asigurări (AG+AV), în valoare de 1,87 miliarde de lei.

Piaţa RCA a fost supusă unor şocuri semnificative în anii 2015-2016, cu jucători importanţi aflaţi fie în insolvenţă, fie în dificultate financiară. Cu toate acestea, în anul 2016 a fost resimţită şi o creştere a interesului unor noi societăţi de a intra pe acest segment de piaţă: Grawe România a notificat ASF, la începutul anului 2016, intenţia de a intra pe piaţa RCA; grupul ERGO, unul din cei mai importanţi jucători la nivel european, a achiziţionat recent pachetul de acţiuni al societăţii Credit Europe Asigurări - Reasigurări S.A., prin intermediul căreia urmează să îşi intensifice prezenţa pe piaţa asigurărilor generale din România, inclusiv pe segmentul RCA.

Ulterior falimentului Astra, analiza datelor raportate de societăţile de asigurări a reliefat faptul că redistribuirea pieţei s-a realizat între un grup restrâns de societăţi, respectiv Asirom, Carpatica, Euroins şi City Insurance, remarcându-se creşterea semnificativă a Asirom până la nivelul de aproximativ 26% din piaţa RCA.

În primul semestru al anului 2016, volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul RCA a fost de 2,09 miliarde de lei, cu 33,22% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Clasamentul societăţilor de asigurare în funcţie de primele brute subscrise pentru RCA în primul semestru 2016 este condus de Asirom VIG, urmat de Carpatica Asig şi Euroins Romania.

Creşterile de tarife RCA operate în ultimul an, coroborate cu necesitatea optimizării costurilor prin contractarea unor poliţe cu durată de valabilitate mai mare, au determinat anumite schimbări în opţiunile consumatorilor. În al doilea trimestru al anului 2016 a fost observată o creştere semnificativă a ponderii poliţelor RCA emise pe o perioadă de 12 luni (35,68% din poliţele încheiate în trimestrul al doilea din 2016 au fost pe perioada de 12 luni, comparativ cu 32,62% în aceeaşi perioadă a anului trecut).

Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a crescut cu circa 13,15% în 2015 atingând un maxim pentru ultimii 5 ani atât în cazul persoanelor fizice, cât şi al persoanelor juridice. La această tendinţă a contribuit majorarea semnificativă a valorii daunei medii şi a valorii totale a despăgubirilor brute plătite comparativ cu anul 2010. Acest trend de creştere a continuat uşor şi în al doilea trimestru al anului 2016, având în vedere primele medii la nivel de piaţă.

Al doilea trimestru din anul 2016 a consemnat un vârf istoric al daunei medii plătite pentru persoane fizice, de 7.325 lei, după scăderea înregistrată în trimestrul I 2016. Dauna medie plătită a fost mai mare cu 18,3% faţă de trimestrul I din 2016, respectiv cu 14% faţă de trimestrul II din 2015. Această creştere a daunei medii plătite a fost determinată de majorarea daunei medii pe dosarele de vătămări corporale până la 77.906 lei, cu 114% peste nivelul din trimestrul I 2016. Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 5.478 lei, fiind mai mare cu 6,3% faţă de trimestrul I 2016.

Statistica privind toate poliţele RCA atât pentru persoane fizice, cât şi pentru cele juridice arată creşteri ale daunei medii cu circa 15% în al doilea trimestru al 2016, faţă de primul trimestru al aceluiaşi an şi cu aproximativ 11,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rata daunei combinată a fost în trimestrul al doilea al anului 2016 de 104,2% faţă de 127,08% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO