Bănci și Asigurări

Piaţa asigurărilor în S1: Valoarea primelor brute subscrise a crescut cu 8%, la 5,04 mld. lei

Piaţa asigurărilor în S1: Valoarea primelor brute...

Autor: Cristina Bellu

25.09.2017, 10:58 115

Piaţa asigurărilor din România şi-a continuat evoluţia ascendentă şi în primul semestru al acestui an, ajungând la 5,04 miliarde lei, în creştere cu 8% faţă de perioada similară a anului precedent.

Pe segmentul asigurărilor generale, asigurătorii au subscris prime brute în valoare de 3,97 miliarde lei, mai mult cu 2% comparativ cu S1/2016. În acelaşi timp, segmentul asigurărilor de viaţă a înregistrat un avans de 36% faţă de primele şase luni ale anului 2016, societăţile de asigurare înregistrând un nivel de 1,07 miliarde de lei.

În prima jumătate a anului, 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăţi de asigurare din cele 31 de societăţi care desfăşurau, la 30 iunie, activitate de asigurare/reasigurare, potrivit datelor raportate de societăţile de asigurare.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA, în primul semestru al anului 2017, a atins valoarea de 2.04 mld. lei, restul până la totalul clasei A10 (2.105.340.326 lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Euroins, City Insurance şi Asirom conduc în clasamentul societăţilor cu cea mai mare pondere în piaţa de asigurări RCA, deţinând împreună 71% din piaţă la finele lunii iunie.

În primul semestru al anului, societăţile de asigurare au raportat indemnizaţii brute plătite, excluzând maturităţi şi răscumpărări parţiale şi totale, cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 2,03 mld. lei, din care 1,95 mld. lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (96%), în creştere cu 9% faţă de perioada similară a anului trecut, iar  74,6 mil. lei sunt sume plătite pentru indemnizaţii brute, aferente asigurărilor de viaţă, înregistrând o valoarea asemănătoare comparativ cu S1/ 2016.

La nivelul întregii pieţe de asigurări, rezultatul net al activităţii în primele şase luni s-a ridicat la 260,3 milioane lei, în creştere cu 115% faţă de perioada similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte piaţa asigurărilor de locuinţe, în perioada raportată a fost consemnată o scădere a primelor brute subscrise de aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Pe segmentul asigurărilor facultative scăderea a fost de 13%, în timp ce pe segmentul asigurărilor obligatorii scăderea este de 2%.

În urma centralizării raportărilor transmise de societăţile de intermediere în asigurări, valoarea primelor intermediate pentru asigurări generale şi asigurări de viaţă a fost de 3,17 mld. lei, creşterea nominală faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut fiind de 1,05%.

Raportat la volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare (generale şi viaţă), volumul primelor intermediate de brokeri reprezintă 63,01% din total, în scădere cu 1,57 puncte procentuale, faţă de perioada similară a anului 2016 (64,58%).

“Piaţa de asigurări din România pe fondul unei bune capitalizări este dominată încă de asigurările generale (în special de cele auto), dar totodată se remarcă o tendinţă susţinută de creştere a segmentului asigurărilor de viaţă. Acesta este un semnal că piaţa intră într-o etapă nouă de dezvoltare pe baze sustenabile, ceea ce reprezintă o schimbare de paradigmă de la asigurarea  protecţiei împotriva riscurilor către creşterea interesului consumatorilor pentru instrumente de protecţie şi acumulare”, explică Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte ASF, responsabil cu supravegherea pieţei asigurărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO