Bănci și Asigurări

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a stat în „mâinile“ a zece tranzacţii mari, responsabile pentru 53% din total. Alte peste 100 şi-au împărţit diferenţa

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a stat în...

Autor: Cristina Rosca

29.03.2016, 12:18 1025

Cinci domenii au fost „responsabile” anul trecut pentru jumătate din totalul de 123 de tranzacţii încheiate local, vedetele pieţei de profil fiind IT-ul, energia, real-estate-ul, serviciile şi farma/ sănătate. Valoarea pieţei a crescut cu 23%, până la 3,6 mld. dolari, în timp ce numărul de tranzacţii a scăzut cu circa o treime faţă de 2014, semn că s-au încheiat mai puţine acorduri, dar cu o valoare mai mare, potrivit calculelor ZF pe baza datelor companiei EY.

„Anul 2015 a continuat efervescenţa anului precedent. Stabilitatea macro­eco­nomică a readus sentimentul pozitiv în perspectivele de afaceri şi a dat încredere investitorilor pentru implementarea strategiilor de dezvoltare“, spune Florin Vasilică, liderul departamentului asistenţă în tranzacţii din cadrul EY România.

El adaugă faptul că perspec­tivele sunt pozitive, astfel că anul 2016 ar putea aduce o nouă creştere pe piaţa locală a fuziunilor şi achiziţiilor. România, spun jucătorii din piaţă, are potenţial să devină „vedeta“ regiunii pe piaţa de profil, urmând să atragă tot mai mulţi investitori strategici care îşi întorc faţa către Europa Centrală şi de Est şi către piaţa locală. „Date fiind previziunile macroeconomice, precum şi evoluţia de până acum din anumite sectoare sau portofolii de investiţii, ne aşteptăm ca tranzacţiile transfrontaliere să crească, pe fondul soluţiilor strategice alese de anumiţi jucători din sectoarele active în M&A, pentru a ţine pasul cu firmele concurente care şi-au consolidat deja poziţia prin achiziţii“, mai spune Florin Vasilică.

Majoritatea tranzacţiilor din 2015 au fost făcute de investitori străini, peste 60% din totalul tranzacţiilor fiind efectuate de investitori care şi-au marcat în acest fel intrarea pe piaţă sau companii multinaţionale care şi-au consolidat poziţia în România, arată datele EY. Investitorii din SUA, Irlanda şi Marea Britanie s-au aflat în spatele celor mai multe tranzacţii de pe piaţa locală.

La polul opus, investitorii români au fost timizi pe pieţele externe, din lipsă de capital. Jucătorii din piaţă spun că nu a trecut suficient de mult timp după ’89 pentru ca antreprenorii locali să acumuleze suficient capital pen­tru a face achiziţii externe. Antreprenorul local Levente Bara, din spatele producătorului de condimente Supremia, a anunţat însă achiziţia a două companii din Danemarca, businessuri care ar urma să susţină dezvoltarea companiei sale.

Chiar şi pe piaţa locală, puţine tranzacţii au în spate  antreprenori locali. Spre exemplu, în spatele celor mai mari zece tranzacţii de pe piaţa locală în 2015 se află de regulă fie giganţi străini, fie fonduri de investiţii. La po­lul opus, în poziţia de vânzător s-au aflat mai mulţi antre­prenori, precum Ioan Tecar (a vândut către fondul de investiţii Abris Capital acţiuni în cadrul Pehart Tec), Ion Ţiriac (şi-a vândut către italienii de la UniCredit acţiunile pe care le avea la UniCredit Ţiriac Bank) sau cei doi oa­meni de afaceri români care au vândut terminalul de ce­reale North Star Shipping către gigantul american ADM. Toate aceste tranzacţii şi-au făcut loc în top zece din 2015, un club unde „taxa de intrare“ a fost 50 mil. dolari.

Cele mai importante zece tranzacţii din 2015 au avut o valoare cumulată de peste 1,9 mld. dolari, respectiv 53% din valoarea celor 123 de deal-uri încheiate anul trecut.

După valoarea tranzacţiilor, cei mai mulţi bani s-au „făcut” în sectorul financiar-bancar, care a dat de altfel şi cea mai mare tranzacţie de anul trecut, prin care gigantul italian Unicredit a preluat pachetul de 45% din cadrul Unicredit Ţiriac România de la omul de afaceri Ion Ţiriac. Acordul este estimat la 771 mil. dolari de către EY. Analiştii EY spun însă că se aşteaptă să fie în continuare activ, alături de sectoare precum IT, producţie, energie sau servicii.

De altfel, de la începutul acestui an s-au anunţat deja o serie de tranzacţii importante, precum şi discuţii în jurul altora din domenii precum IT, bancar sau producţie. Tranzacţia anului de până acum a fost achiziţia Albalact de către Lactalis. Dealul nu a primit încă ok-ul Concurenţei. Ziarul Financiar a scris însă că se poartă discuţii şi în jurul companiei IT TotalSoft, dar şi în sistemul bancar unde ar putea avea loc vânzări atât de portofolii de credite neperformante dar şi de bănci.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO