Bănci și Asigurări

Piata valutara a scazut anul trecut cu 112 miliarde de euro, cat tot PIB-ul tarii

Piata valutara a scazut anul trecut cu 112 miliarde de euro, cat tot PIB-ul tarii
05.01.2010, 23:07 124

Dealerii de la Bucuresti au facut anul trecut tranzactiivalutare de aproape 353 de miliarde de euro, reprezentand circa detrei ori valoarea anticipata a Produsului Intern Brut (PIB)realizat.

Volumul tranzactionat pe piata valutara interbancara anul trecuteste insa cu 24% mai mic decat cel din 2008, inregistrandu-sepractic o revenire la nivelul din 2007. Spre comparatie, rulajul pepiata valutara este de circa patru ori mai mare decat totalulactivelor din sistemul bancar, care ar trebui sa se apropie de 85de miliarde de euro la sfarsitul lui 2009.

Scaderea pietei a venit in contextul unei volatilitati reduse,care a taiat apetitul jucatorilor speculativi pentrutranzactionare, pe de o parte, peste care s-au suprapus diminuareaafacerilor importatorilor si exportatorilor, dar si prabusireacreditarii in valuta. In anii cand creditul in valuta cresteasustinut, clientii schimbau euro obtinuti in lei pentru cheltuieli,alimentand astfel volumele pe piata valutara.

"Procentul de descrestere a pietei este normal, avand in vederescaderea comertului international - exporturi si, mai ales,importuri. Piata valutara a fost afectata si de prezenta maiscazuta a jucatorilor institutionali - hedge funds si jucatorioff-shore - care luau pozitii pe piata romaneasca, fiind incurajatide volatilitatea crescuta din 2008. Scaderea volatilitatii din 2009a dus la reducerea semnificativa a volumelor provenite de laaceasta categorie de jucatori", spune Cosmin Bucur, directorulTrezoreriei RBS Bank Romania. Desi pe medie euro a urcat cu 15%fata de 2008, pana la 4,24 lei, volatilitatea cursului a fostdestul de scazuta. Exceptand prima parte a lunii ianuarie, in 2009euro a fluctuat intre 4,1 si 4,3 lei, fata de 3,5-4 lei in2008.

Tranzactiile totale derulate pe piata valutara anul trecut aufost de peste cinci ori mai mari decat suma cumulata a exporturilorsi importurilor realizate de firmele locale, care reflecta volumeleclientilor comerciali. Potrivit datelor Institutului National deStatistica, pe primele zece luni din 2009 exporturile au totalizat23,9 miliarde de euro, in scadere cu 18% fata de perioada similaradin 2008, iar importurile au ajuns la 31,7 miliarde de euro, inscadere cu aproape 36%. Extrapoland, pe intregul an 2009 comertulcu exteriorul s-ar putea ridica la aproximativ 65 de miliarde deeuro, ceea ce inseamna doar putin peste 18% din volumul totaltranzactionat pe piata valutara. In 2008, ponderea comertului cuexteriorul, de 90 mld. euro, in totalul tranzactiilor valutarefusese de 19%, in conditiile in care volumul pietei s-a ridicatatunci la un maxim istoric de aproape 465 de miliarde de euro.

"A treia componenta a fost diminuarea creditarii in valuta asegmentului de retail. Acordandu-se mai putine credite in valuta,automat sumele tranzactionate au scazut. Au ramas in mare partedoar sumele tranzactionate pentru plasamente individuale sau plataratelor", spune Bucur.

Datele BNR arata ca in primele unsprezece luni din 2009 creditulin valuta (exprimat in euro) a inregistrat o usoara contractie,respectiv sumele noi acordate de banci ca imprumuturi au fost maimici decat rambursarile facute de clienti.

Dealerii spun ca marjele de castig ale bancilor la tranzactiilevalutare difera in functie de tipul clientelei deservite. Astfel,bancile care lucreaza preponderent cu clienti de retail, care au oputere de negociere mai mica, pot aplica marje mai mari, care ajungla 2-3 bani pentru fiecare euro tranzactionat. La polul opus,bancile care lucreaza cu corporatii puternice coboara cu marjele la0,2-1 ban pe tranzactie.  Asteptarile jucatorilor pentru 2010 suntmoderate, avand in vedere ca economia da doar semne timide derevenire.

"Perspectivele pentru 2010 sunt deocamdata mixte. Din punctul devedere al pietelor financiare, nu exclud sa mai vedem o sadere avolumelor tranzactionate, dar in niciun caz una accentuata,probabil vom fi undeva intre plus/minus 5%. Oricum, o scadere inprima parte a anului ar fi compensata de o revenire in semestrul aldoilea", spune Bucur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO