Bănci și Asigurări

Piaţa valutară a stagnat în august, volumul mediu zilnic fiind de circa 1,5 mld. euro

Piaţa valutară a stagnat în august, volumul mediu...

Autor: Claudia Medrega

07.09.2015, 00:06 234

Piaţa valutară a încheiat primele opt luni cu un volum mediu zilnic al tranzacţiilor de 1,55 mld. euro, cu aproape 23 mil. euro mai puţin faţă de media zilnică din perioada ianuarie-august 2014.

În fiecare zi lucrătoare din august, jucătorii de pe piaţa valutară de la Bucureşti au derulat, în medie, tranzacţii de aproape 1,5 mld. euro, cu 65 mil. euro mai mult (respectiv plus 4,6%) faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Nivelul operaţiunilor derulate în august a fost mai mic cu 40 mil. euro faţă de cel din iulie.

În august, tensiunea de pe pieţele internaţionale a învolburat apele şi pe plan local, determinând creşterea cursului leu/euro şi a dobânzilor la lei. Cursul a testat în a doua jumătate a lunii august pragul de 4,45 lei/euro, maximul ultimei luni şi jumătate, însă, ulterior, tensiunea de pe piaţa valutară s-a calmat, iar leul a început să se aprecieze faţă de euro. Cursul de schimb a coborât la sfârşitul lunii august la 4,43 lei/euro. Pe parcursul primelor opt luni din 2015 leul s-a apreciat cu 1,5% faţă de euro. Doar în august, leul a câştigat 0,6% în faţă monedei europene.

Tranzacţiile pe piaţa valutară sunt în mare parte în euro, operaţiunile cu dolari sau cu alte valute fiind reduse.

Băncile cumpără zilnic şi vând valută fie în relaţie cu clienţii lor, fie între ele. Din volumul total a tranzacţiilor de 1,5 mld. euro din august, circa 197,8 mil. euro au reprezentat operaţiunile interbancare, în scădere cu 60 mil. euro faţă de iulie. În august 2014, operaţiunile interbancare au însumat 203,6 mil. euro. Restul au fost operaţiunile cu clientela, segment în care sunt incluse şi tranzacţiile derulate de jucători offshore.

Vânzările zilnice de valută către clienţi au fost în august de aproape 1,3 mld. euro, cu 25 mil. euro mai mari faţă de cumpărări, astfel că sistemul bancar a înregistrat pentru a paisprezecea lună la rând deficit de valută.

În iulie tranzacţiile valutare au revenit pe plus, după ce în iunie fusese stopat trendul de dezmorţire care a caracterizat piaţa valutară în primăvară, când tranzacţiile valutare creşteau cu două cifre faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Tranzacţiile valutare au crescut cu 28% în martie şi cu 20% în aprilie, după scăderi de 21% şi respectiv 29% în ianuarie şi februarie. În martie a fost atins maximul ultimelor 21 de luni, volumul tranzacţiilor valutare urcând la aproape 1,9 mld. euro.

Volumele medii zilnice tranzacţionate pe piaţa valutară sunt în continuare la nivelul din 2010, când economia se zbătea în recesiune, în timp ce în primul semestru din acest an economia a crescut cu 3,7%. Estimările analiştilor sunt că economia va creşte în acest an cu peste 4%, în timp ce prognoza oficială este de 3,3%.

Cea mai ridicată medie zilnică a tranzacţiilor pe piaţa valutară pe primele opt luni a fost atinsă în 2008, respectiv 1,74 mld. euro, piaţa fiind influenţată atunci de aşa-numitul atac speculativ asupra leului. Ulterior, criza şi-a pus amprenta puternic şi pe această piaţă.

Tranzacţiile de pe piaţa valutară din statisticile BNR cuprind tranzacţii spot (la vedere), dar şi operaţiuni de tip swap.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO