Bănci și Asigurări

Piaţa valutară de la Bucureşti se mişcă în zigzag: a revenit pe plus luna trecută, după ce în iunie elanul din primăvară se oprise brusc

Piaţa valutară de la Bucureşti se mişcă în zigzag:...

Autor: Liviu Popescu

04.08.2015, 00:03 187

Tranzacţiile din luna iulie au însumat 1,5 mld. euro, fiind cu 100 mil. euro peste nivelul din luna anteriorară. Nivelul este similar cu cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Jucătorii de pe piaţa valutară de la Bucureşti au derulat, în medie, tranzacţii de 1,56 miliarde de euro în fiecare zi lucrătoare din primele şapte luni, în creştere cu 20 de milioane de euro faţă de perioada ianuarie-iulie de anul trecut, ca urmare a creşterii volatilităţii din piaţă, în contextul crizei din Grecia, care a luat amploare din primăvară.

Volumele medii zilnice tranzacţionate pe piaţa valutară se află la nivelul din perioada ianuarie-iulie din 2010, când economia se zbătea în recesiune, în timp ce în primul trimestru din acest an economia a crescut cu peste 4%.

Estimările analiştilor sunt că economia va creşte în acest an cu peste 4%, în timp ce prognoza oficială este de 3,3%.

În perioada ianuarie-iulie 2014, volumele medii zilnice tranzacţionate pe piaţa valutară de la Bucureşti au fost de 1,54 mld. euro, respectiv un minim al ultimilor patru ani.

Cursul de schimb a fluctuat în iulie mai puternic decât în lunile anterioare în condiţiile în care în prima jumătate a lunii urcase spre 4,5 lei pentru un euro pentru prima dată într-un interval de şase luni, ca urmare a tensiunilor de pe pieţele externe generate de criza grecească. Cursul a încheiat luna trecută la nivelul de 4,4 lei/euro.

„BNR va încerca să tempereze presiunile de întărire a leului pe termen mediu pentru a evita presiuni suplimentare de scădere asupra inflaţiei, care va rămâne negativă până în iunie 2016, în estimarea noastră. (...) Veştile bune sunt că recuperarea zonei euro pare să devină din ce în ce mai imună la problemele din Grecia. În aceste condiţii, chiar dacă un Grexit (ieşirea Greciei din zona euro – n.red.) a fost evitat pentru moment, statul elen încă nu a scăpat de probleme, iar tensiunile cu creditorii se pot aprinde din nou în următoarele luni“, scriu analiştii de la ING într-un raport.

Băncile cumpără zilnic şi vând valută fie în relaţie cu clienţii lor, fie între ele. Din volumul total al tranzacţiilor de 1,5 mld. euro înregistrat luna trecută, operaţiunile interbancare au însumat 260 mil. euro, în scădere cu 20 mil. euro faţă de luna precedentă. Restul au fost operaţiunile cu clientela, segment în care sunt incluse şi tranzacţiile derulate de jucători offshore.

Băncile au cumpărat de la clienţi în medie în fiecare zi a lunii iulie circa 1,3 mld. euro. Vânzările zilnice de valută către clienţi au fost în iulie cu 12 mil. euro mai mari faţă de cumpărăturile, astfel că sistemul bancar a înregistrat pentru a treisprezecea lună la rând un deficit de valută.

Cea mai ridicată medie zilnică a tranzacţiilor pe piaţa valutară din primele şapte luni a fost atinsă în 2008, respective 1,73 mld. euro, piaţa fiind influenţată atunci de un aşa- numit atac speculativ asupra monedei naţionale. Ulterior, criza şi-a pus amprenta şi pe această piaţă.

În iunie fusese stopat trendul de dezmorţire care a caracterizat piaţa valutară în primăvară, când tranzacţiile valutare creş­teau cu două cifre faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Tranzacţiile valutare au crescut cu 28% în martie şi cu 20% în aprilie, după scăderi de 21% şi respectiv 29% în ianuarie şi februarie. În martie a fost atins maximul ultimelor 21 de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO