Bănci și Asigurări

Piaţa valutară este anemică: euro stă peste 4,42 lei pe volume de tranzacţionare reduse la jumătate

Piaţa valutară este anemică: euro stă peste 4,42 lei...

Autor: Marius Oncu

21.10.2014, 00:00 202

Cursul de schimb a închis ieri uşor sub 4,42 lei/euro, fără o variaţie semnificativă faţă de finalul săptămânii trecute, pe volume foarte reduse în piaţa interbancară, la jumătate faţă de cât se înregistrează într-o zi obişnuită. La finalul zilei, euro se tranzacţiona în piaţa interbancară locală la 4,4185 lei. Tranzacţiile au oscilat între un curs minim de 4,4115 lei/euro, atins în deschidere, şi un maxim de 4,4188 lei/euro, în timp ce volumele au atins doar jumătate din media zilnică, afirmă dealerii. În regiune, forintul şi zlotul s-au depreciat uşor în raport cu euro, forintul cu 0,4%, iar zlotul cu 0,2%. Cursul oficial anunţat ieri de BNR a scăzut uşor luni, la 4,4176 lei/euro, continuând astfel să-şi revină după creşterea mai puternică de săptămâna trecută, când a ajuns la 4,43 lei/euro, din cauza tulburărilor de pe pieţele financiare externe. Cursul urcase joia trecută cu aproape doi ani, mişcare alimentată de temerile investitorilor de pe marile burse din SUA şi Europa privind starea economiei globale. Calmarea rapidă a volatilităţii externe a dus ulterior la scăderea cursului.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat o creştere de aproape un ban, la 3,4607 lei, ca urmare a evoluţiei cursului dolar/euro. Paritatea pentru francul elveţian este de 3,6618 lei, în stagnare. Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian pentru că pe piaţa locală tranzacţiile cu dolari şi franci elveţieni sunt aproape inexistente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO