Bănci și Asigurări

Piaţa valutară s-a liniştit: cursul de schimb s-a stabilizat la 4,47 lei/euro

Piaţa valutară s-a liniştit: cursul de schimb s-a...

Autor: Marius Oncu

18.12.2014, 00:00 140
Cursul de schimb a închis ieri în scădere uşoară după o şedinţă liniştită în piaţa interbancară, leul având o evoluţie stabilă faţă de euro comparativ cu alte monede din regiune, precum forintul şi zlotul, care şi-au reluat deprecierea. La finalul zilei euro se tranzacţiona între băncile comerciale la 4,4766 lei, în scădere uşoară de la 4,4804 lei la finalul şedinţei de marţi. Maximul a fost de 4,48 lei/euro, înregistrat în prima parte a zilei. Volumele operaţiunilor din piaţa interbancară au depăşit cu aproximativ o treime media zilnică. „Forintul s-a depreciat în continuare mai accentuat, în timp ce pe leu s-a tranzacţionat fără o direcţie anume. Pe leu sunt şi cumpărători şi vânzători, iar eventuale creşteri ar fi doar de moment. Impactul deprecierii rublei a fost mai redus pe leu decât în regiune", a declarat dealerul unei bănci. În regiune, forintul s-a depreciat cu 0,7% faţă de euro, iar zlotul cu 0,3%.
 
Forintul şi zlotul s-au depreciat marţi mai accentuat, cu 1,2%, respectiv 0,6%, în timp ce leul a avut o evoluţie stabilă. Cursul anunţat de BNR a stagnat miercuri la 4,4738 lei/euro. Paritatea pentru euro anunţată crescuse luni cu aproape 1,5 bani, până la 4,4788 lei/euro, cel mai ridicat nivel din aproape nouă luni, pe volume ridicate, determinate de ordinele de cumpărare de euro introduse preponderent de străini. Pentru dolar, banca centrală a anunţat ieri un curs de 3,5924 lei, în urcare cu un ban faţă de marţi. Cursul pentru francul elveţian a stagnat la 3,7252 lei. Dobânzile interbancare au crescut uşor săptămâna aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO