Bănci și Asigurări

Piaţa valutară s-a mai animat: tranzacţiile zilnice au revenit peste 1,5 mld. euro în ultimele două luni

Piaţa valutară s-a mai animat: tranzacţiile zilnice au...

Autor: Ciprian Botea

11.08.2014, 00:06 239
Piaţa valutară de la Bucureşti a încheiat luna trecută cu un volum de tranzacţii de peste 35 mld. euro, echivalentul unei medii zilnice de 1,54 mld. euro, respectiv cu circa 2,5% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna anterioară, tranzacţiile medii zilnice au înregistrat o creştere uşoară de 10 mil. euro, potrivit datelor BNR.
 
Operaţiunile pe piaţa valutară s-au menţinut în iulie la nivelul mediu înregistrat în primul semestru. Mediile zilnice au fluctuat de la lună la lună în primul semetru, într-un interval cuprins între 1,3 mld. euro şi 1,7 mld. euro, dar în ultimele două luni volumul tranzacţiilor s-a stabilizat uşor peste 1,5 mld. euro.
 
Comparativ cu luna mai, când fusese atins minimul acestui an, ultimele două luni au fost mai dinamice pe piaţa valutară ca urmare a fluxurilor de capital străin consemnate pe piaţa titlurilor de stat.
 
Chiar guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat recent că piaţa locală a înregistrat fluxuri semnificative de valută pe fondul acutizării crizei politice din Ucraina, de unde investitorii de portofoliu încep să se retragă.
 
Aceste fluxuri au dus cursul de schimb sub pragul de 4,4 lei/euro, unde a rămas pe parcursul lunii iunie şi în prima jumătate a lunii iulie. Ulterior, euro a revenit peste acest nivel şi forţează chiar trecerea dincolo de 4,45 lei, tot pe fondul unor presiuni externe.
 
„Dinamica de scădere a randamentelor titlurilor de stat din sfera puternică a zonei euro şi o evoluţie inversă a randamentelor titlurilor de stat emise de ţările europene sudice sugerează că leul va continua să sufere”, comentează Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.
 
Aceasta înseamnă că investitorii îşi retrag banii din ţările emergente sau cu economii slabe şi pariază pe economiile stabile.
 
Chiar dacă piaţa valutară s-a mai animat în ultimele două luni, tranzacţiile sunt încă departe de nivelul de la începutul anului, când mediile zilnice s-au apropiat de 1,8 mld. euro. Piaţa valutară fusese animată în ianuarie şi februarie tot de intensificarea activităţii jucătorilor străini, dar şi în contextul unui volum mai mare al tranzacţiilor comerciale externe.
 
În fiecare zi băncile cumpără şi vând valută fie în relaţie cu clienţii lor, fie între ele, pentru a-şi regla poziţiile. Din cele 1,54 mld. euro tranzacţii zilnice totale înregistrate în iulie, operaţiunile interbancare au însemnat 236 mil. euro. Restul au fost operaţiunile cu clientela, segment în care sunt însă incluse şi tranzacţiile derulate cu jucătorii off-shore.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO