Bănci și Asigurări

Pieţele financiare o imploră pe Merkel să salveze Deutsche Bank acum!

Pieţele financiare o imploră pe Merkel să salveze...

Autor: Ştefan Stan

28.09.2016, 13:12 4304

Cancelarul german Angela Merkel lucrează în secret cu un fond de investiţii? Aceasta ar fi cea mai bună explicaţie pentru declaraţiile din weekend conform cărora guvernul ei nu are nicio intenţie să salveze Deutsche Bank dacă va avea probleme şi mai mari. Vestea despre anunţul Angelei Merkel a dus la prăbuşirea şi mai abruptă a acţiunilor băncii, scrie Market Watch.

Germania trebuie să rezolve problema Deutsche cât mai repede posibil şi să nu mai pretindă că poate să stea nepăsătoare când cea mai mare instituţie financiară se adânceşte în probleme.

De ce? Deoarece cu cât va rezolva mai repede problemele băncii, cu atât va reuşi să prevină o recapitalizare a băncilor europene, iar dacă nu face asta, este improbabil ca Deutsche să supravieţuiască unei recesiuni.

Deutsche Bank este de multă vreme cufundată în probleme majore. Este greu de cuantificat cât de gravă este situaţia pentru cel mai mare creditor german, dar piaţa bursieră crede în mod clar că este ceva serios. Acţiunile Deutsche şi-au pierdut peste jumătate din valoare anul acesta.

Profiturile şi veniturile au scăzut pentru Deutsche. În Februarie, John Cryan, CEO-ul băncii, a trebuit să vină cu o strategie despre care spunea că este ”solidă”, genul de expresie pe care bancherii o folosesc când se află în probleme majore. Apoi, dacă nu era de ajuns, Departamentul de Justiţie din SUA a dat băncii o amendă record de 14 miliarde de dolari pentru rolul creditorului în criza financiară din 2007. În perioada ei de glorie, Deutsche Bank ar fi putut plăti amenda cu uşurinţă, însă acum se caută de fiecare bănuţ, şi tot nu este vreun fel în care să şi-o poată permite. În condiţiile acestei scăderi, nu este o surpriză faptul că se pun întrebări în legătură cu solvabilitatea băncii.  

 

Merkel a transformat o situaţie rea în una care pare groaznică

În weekend, guvernul a anunţat că nu are niciun plan să salveze banca şi că nu va face presiuni în Statele Unite să reducă amenda. După cum ar fi putut să îi spună oricine cancelarului înainte de a face aceste declaraţii, rezultatul a fost un carnagiu. Din 2008, investitorii au presupus că guvernele, în cazuri extreme, vor interveni pentru a salva o bancă importantă.

Dacă Deutsche a fost lăsată în derivă, nu se pot acuza investitorii că îşi vând acţiunile. Valoarea Deutsche s-a prăbuşit, şi toate bursele majore odată cu ea.

Aceasta este o mare greşeală, pentru că Germania nu poate să fugă de problemele Deutsche Bank. Merkel ar putea fi faimoasă pentru politicile dure, însă Market Watch aminteşte cinci motive pentru care trebuie să se rezolve scandalul.

În primul rând, trebuie rezolvat cât mai repede. După cum ne-a arătat criza din 2008, odată ce investitorii încep să se îndoiască de credibilitatea unei bănci, atunci mereu vor fi probleme.

În al doilea rând, salvarea Deutsche previne alte intervenţii din partea statului german. Deutsche departe de a fi singura instituţie cu probleme. Situaţia băncilor italiene a fost destul de dură aproape tot anul, şi au nevoie rapidă de recapitalizare.

În al treilea rând, trebuie să se analizeze situaţia alegerilor din SUA. Germania trebuie să facă presiuni pentru ca Statele Unite să reducă amenda de 14 miliarde de dolari. SUA nu este interesată de o nouă criză financiară în Europa, aşa că ar trebui să fie loc de negocieri.  

În al patrulea rând, zona euro are nevoie de o industrie bancară sănătoasă în Germania. Surplusul comercial al Germaniei este acum de 9% din PIB. Banii trebuie să fie recirculaţi în economie şi asta se poate doar dacă băncile germane sunt sănătoase.

În ultimul rând, îşi imaginează cineva că Deutsche este destul de puternică să supravieţuiască unei astfel de provocări? Economia Germană s-a descurcat rezonabil de bine, zona euro chiar a înregistrat o revenire. BCE pompează bani în economie. Totuşi, în ciuda acestor lucruri, Deutsche a „reuşit” să aibă probleme.

Dacă Deutsche se va prăbuşi, lucrurile vor arăta mult mai rău pentru economia germană şi europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO